Την υποχρεωτική ανακατανομή εντός της ΕΕ των προσφύγων που φτάνουν στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζητούν με κοινή επιστολή τους οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ισπανίας , της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας προς τον επικεφαλής της Ευρωπαικης Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στην επιστολή που δημοσιεύει η γερμανική WELT AM SONNTAG τονίζεται οτι οι τέσσερις πρωθυπουργοί επικρίνουν την «ανισορροπία» στο μεταρρυθμιστικο σχέδιο για το μεταναστευτικό που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο.

Οι αποστολείς απαιτούν την «υποχρεωτική ανακατανομή» των αφίξεων εντός της Ένωσης. Επιπλέον, οι προγραμματισμένες «υποχρεωτικές διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα» θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Η προβλεπόμενη δημιουργία «μεγάλων κλειστών κέντρων ασύλου» είναι «απαράδεκτη» αναφέρουν οι τεσσερις χωρες του Νότου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Θόρστεν Φρέι  απέρριψε ωστόσο το αίτημα δηλώνοντας στην WELT AM SONNTAG: “Εάν τα παράκτια κράτη του Νότου επιμείνουν στη θέση τους, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για βασικά σημεία της μεταρρύθμισης που ζήτησε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ φέτος ,θα μειωθούν σημαντικά.”
Οπως ισχυρίζεται ο Φρέι , «αν αυτός ο πυλώνας καταρρεύσει, ολόκληρο το κτίριο καταρρέει και η μεταρρύθμιση δεν θα εγκριθεί από τη Γερμανία» .

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016