Με τίτλο «Δυναμική εξωτερική πολιτική σε μια νέα διεθνή κανονικότητα», η εφημερίδα τα ΝΕΑ δημοσιεύουν άρθρο του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια. Κατανοητό ότι ο κ.Δένδιας χρησιμοποιεί τη γλώσσα που επιβάλλει η θέση του, αλλά είναι προφανές ότι και τη “δυναμική εξωτερική πολιτική” και τη “νέα διεθνή κανονικότητα”, μόνο ως ευχές μπορεί κάποιος να τις εκλάβει.

Στα ελληνοτουρκικά η κατάσταση είναι αφόρητη. Πράγματι η Τουρκία προσπαθεί με λίγα μέσα -6 αεροπλάνα την ημέρα χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο- να κάνει πολύ μεγάλη φασαρία στο Αιγαίο. Οι 255 υπερπτήσεις δείχνουν ότι το καταφέρνει. Σ΄ ότι μας αφορά το επικίνδυνο της κατάστασης είναι η “συνήθεια”. Αυτό που ο Αντιστράτηγος ε.α Γιάννης Μπαλτζώης, χαρακτηρίζει στη συνέντευξη του στο Militaire.gr “μιθριδατισμό” στις ολοένα και πιο ακραίες προκλήσεις των Τούρκων. Δεν έχει τεθεί το θέμα της τρομοκρατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας από την Ελλάδα πουθενά. Και να τεθεί όχι ως παράπονο, αλλά με ένταση και με απαίτηση λήψης συγκεκριμένων μέτρων κατά της χώρας-τρομοκράτη που λέγεται Τουρκία. Όχι άλλες δηλώσεις αλληλεγγύης λοιπόν, ούτε απλές δηλώσεις καταδίκης. Στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν βρισκόμαστε μόνο για να πληρώνουμε τις “δόσεις” μας.

Στα Βαλκάνια εξακολουθούμε να ΄χουμε μία άρνηση να αναλάβουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μας ανήκει. Η Τουρκία είναι σαφώς πιο κινητική. Η κυβέρνηση ενώ δήλωσε δημόσια ότι αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών δεν σπεύδει να εκμεταλλευτεί όσα περισσότερα μπορεί να πάρει η Ελλάδα. Βουλγαρία και Αλβανία έχουν “πέσει” στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Στη Λιβύη, μετά από το ταξίδι του κ.Δένδια και την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα επικρατεί στασιμότητα. Αν δεν “παίξουμε” ρόλο τώρα που ο Χάφταρ έχει ανάγκες δεν θα μπορούμε να αναμένουμε τίποτα απ΄ αυτόν σε περίπτωση που επικρατήσει.

Όσο για τη”νέα διεθνή κανονικότητα”, δεν μπορούμε να πούμε ότι την προβλέπουμε και πολύ κανονική! Η συνεργασία που επικαλείται στο άρθρο του ο κ.Δένδιας δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η Ευρώπη υποφέρει από τη γερμανική πολιτική που εύκολα μοιράζει λεφτά στην… Adidas (!!!), αλλά δεν συζητά καν για το πως θα ανακουφιστεί επιτέλους ο ευρωπαϊκός νότος από τα βάσανα για τα οποία το Βερολίνο έχει τεράστιες ευθύνες.

Οι ΗΠΑ; Με πρόεδρο τον Τραμπ είναι αστείο και να συζητάμε περί συνεργασιών. Το χειρότερο είναι ότι αν με κάποιον δείχνει να ΄χει ένα επίπεδο συνεργασίας, αυτός είναι ο Ερντογάν.

Η “κανονικότητα”, λέξη “καραμέλα” από την προεκλογική περίοδο ακόμη για την κυβερνητική παράταξη απλά δεν είναι στα “φόρτε” της. Δυστυχώς θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην εξαιρετικά ασταθή κατάσταση που επικρατεί σ΄ όλον το πλανήτη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, κανείς δεν πιστεύει ότι με την απλή επίκληση του διεθνούς δικαίου…θα δικαιωθεί και όλοι επιχειρούν με μεθόδους που δεν έχουν καμία σχέση με την κανονικότητα, να επωφεληθούν. Είναι ώρα να κάνουμε το ίδιο.

Το άρθρο του ΥΠΕΞ :

Η Ελλάδα αντιμετώπισε πρόσφατα μεγάλες προκλήσεις και τις αντιμετώπισε αποτελεσματικά. Η πανδημία που έπληξε αναπάντεχα την υφήλιο, αλλά και η κατάσταση που διαμορφώθηκε λίγο πρωτύτερα στον Έβρο, με την εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας από την Τουρκία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, απετέλεσαν πρωτόγνωρες δοκιμασίες. Κατορθώσαμε, όμως, να αντεπεξέλθουμε.

Εξαιτίας της επιδειχθείσας μεθοδικότητας, η Ελλάδα αναγνωρίζεται σήμερα ως χώρα υπόδειγμα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και κρίσεων, αλλά και ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας. Η αναβαθμισμένη εικόνα της χώρας αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο προώθησης των ελληνικών θέσεων στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora. Η πανδημία και οι συνέπειές της, οι μεταναστευτικές ροές, η αναδιάρθρωση της διεθνούς οικονομίας αποτελούν ζητήματα που απαιτούν λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Λύσεις, στις οποίες η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να συνεισφέρει σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην EE, τόσο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι όσο και στο πλαίσιο όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχουμε.

Με ισχυροποιημένο το κύρος της διεθνώς, καλλιεργώντας συμμαχίες και σχέσεις εμπιστοσύνης, η Ελλάδα ξαναπιάνει το νήμα ενεργειών που ανέκοψε η πανδημία. Επιδιώκουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όπως και τις σχέσεις μας με όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE. Αλλά και να προωθήσουμε περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές μας σχέσεις με όλους τους δρώντες στην ευρύτερη περιοχή μας με τα Βαλκάνια, την άμεση γειτονιά μας, με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν.

Η Ελλάδα διαχρονικά πιστεύει σε ένα ειρηνικό και συλλογικά επωφελές παγκόσμιο γίγνεσθαι. Διακηρύσσει την υπεραξία που δημιουργείται από τις συνεργασίες και απορρίπτει τη μυωπική αντίληψη των σχέσεων μηδενικού αθροίσματος. Αύριο, σε μια νέα κανονικότητα, με νέες προκλήσεις που ήδη προβάλλουν, η Ελλάδα εν επιγνώσει των δυνατοτήτων της φιλοδοξεί σε μια ακόμα πιο δυναμική και εποικοδομητική παρουσία στο διεθνές προσκήνιο.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016