Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
07/07/2020 | 23:03
Militaire News

Ο Βενιζέλος λέει ότι “Ελλάδα και Τουρκία θα πιεστούν για διάλογο” και αναμένει γερμανική παρέμβαση

Ο Βενιζέλος λέει ότι

H δεξαμενή σκέψης e-kyklos διοργάνωσε απόψε διαδικτυακή συζήτηση για τις «Προκλήσεις Ασφάλειας: Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγα», με τη συμμετοχή των πρέσβεων επί τιμή, Ιωάννη Ζέππου, Θάνου Σταματόπουλου, της Ινούς Αφεντούλη, στελέχους της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ , στις Βρυξέλλες, του πανεπιστημιακού, Γ. Τζογόπουλου και της δημοσιογραφου, Κατερίνας Σώκου.
Το γενικό συντονισμό είχε ο επικεφαλής του e-kyklos, Ευάγγελος Βενιζέλος , ό οποίος επεσήμανε την ρευστότητα και την αβεβαιότητα στη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και την αναμενόμενη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, το τρέχον εξάμηνο για να πέσουν οι τόνοι της έντασης που επικρατεί σε όλη την περιοχή.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα πιεστούν το επόμενο διάστημα για να προχωρήσουν σε διάλογο. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπογράμμισε, η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι συζητάει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με άξονα το Διεθνές Δίκαιο. «Δεν θα μιλήσουμε ούτε για αποστρατικοποίηση των νησιών ούτε για γκρίζες ζώνες. Δεν έχουμε την πλήρη κυριαρχία αλλά κυριαρχικά δικαιώματα, στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και πρέπει να οριοθετηθούν για να τα ασκήσουμε», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. «Ο χρόνος περνάει. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα καθώς σε λίγα χρόνια μπορεί να χάσουν την αξία τους τα ενεργειακά κοιτάσματα στη περιοχή», υποστήριξε και τόνισε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στη περιοχή είναι καθοριστικός καθώς έχει αναμειχθεί στη Συρία, μέσω της Τουρκίας και στη Λιβύη μέσω Γαλλίας κι Ιταλίας όπου όμως τα προβλήματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Επιπλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι είναι προτεραιότητα να βρεθεί τρόπος για να κατοχυρωθούν τα οικονομικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.
Ο πρέσβης επί τιμή, Ιωάννης Ζέππος, παρατήρησε ότι απαιτούνται από το ΝΑΤΟ λεπτοί χειρισμοί καθώς βρισκόμαστε σε δύσκολη εποχή και οι ισορροπίες ανάμεσα στα κράτη της περιοχής είναι ευαίσθητες με τις Αραβικές χώρες να κρατούν διπλή στάση. Και με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη αναζητούν επαφές αλλά και να μην χαλάσουν οι σχέσεις μεταξύ τους. Τόνισε ότι είναι ευκαιρία για νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης ότι η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ.
Ο επίσης πρέσβης επί τιμή , Θάνος Σταματόπουλος, που διετέλεσε και αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις πολιτικές υποθέσεις, επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ για τη στρατηγική του στη Ν. Μεσόγειο είναι δυστυχώς διασπασμένο, καθώς οι βόρειες χώρες δεν καταλαβαίνουν τα σύνθετα προβλήματα ανάμεσα στα κράτη της περιοχής ενώ οι νότιες δεν προβάλλουν μια συνεκτική πρόταση. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Μεσόγειο είναι καθοριστική.
Η δημοσιογράφος Κατερίνα Σώκου υπογράμμισε πως στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο Ντ. Τράμπ θα διατηρηθεί η πολιτική της απουσίας των ΗΠΑ από την περιοχή ενώ σε περίπτωση εκλογής του Τζό Μπάιντεν θα επανέλθει η πολυμερής συνεργασία αλλά θα χρειαστεί χρόνος.
Από τη πλευρά της η Ινώ Αφεντούλη, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι δυστυχώς δεν διαθέτει μηχανισμό επίλυσης διαφορών ανάμεσα στα κράτη μέλη του. Συμπλήρωσε ότι θα ήταν καλοδεχούμενος ένας διάλογος με τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου καθώς είναι η μόνη πολιτική και στρατιωτική συμμαχία αλλά στη Ν.Α Μεσόγειο δεν μπορεί να κάνει ότι στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια γιατί είναι πολύ σύνθετες οι συνθήκες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης