Η διαδικασία που προβλέπεται, με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου θα ακολουθηθεί και για την περίπτωση του κούρδου πολιτικού Σαλίχ Μουσλίμ, τον οποίο η ‘Αγκυρα έχει επικηρύξει ως τρομοκράτη, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει σχετική ρηματική διακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο.
Το θέμα “θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα υπάρξει, όπως πάντα, διαδικασία βάσει των κανόνων του κράτους δικαίου”, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Συρία και τόνισαν την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, ιδιαίτερα στηn περιοχή της ανατολικής Γούτα, με τον κ. Τσαβούσογλου να επισημαίνει ωστόσο ότι “η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί και ακριβώς αυτόν τον στόχο έχει ο τουρκικός στρατός στο Αφρίν” και να υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχιστούν.

Σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές οδηγίες που έχει εκδώσει το τελευταίο διάστημα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) η οποία αρχίζει αύριο, ζήτησε να χαλαρώσουν, υποστηρίζοντας ότι ειδικά η τελευταία οδηγία “δεν αντικατοπτρίζει ούτε την πραγματικότητα της Τουρκίας ούτε το επίπεδο των διμερών σχέσεων”. Θα ήταν “προσωπική μου παράκληση προς τον φίλο μου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αυτές οι οδηγίες να αναθεωρηθούν”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκάμπριελ επισήμανε ότι οι γερμανικές οδηγίες δεν συμβουλεύουν τους Γερμανούς να μην επισκεφθούν την Τουρκία, ενώ εκδόθηκαν λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και βεβαίως εξαιτίας των συλλήψεων Γερμανών ή Γερμανών με διπλή υπηκοότητα. “Η Τουρκία θα θελήσει να επιστρέψει σε εντελώς ομαλές συνθήκες και αυτό αυτόματα θα επηρεάσει και τις ταξιδιωτικές μας οδηγίες”, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε: “Η Τουρκία είναι – αυτό μπορώ να σας το πω από προσωπική μου εμπειρία – μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου. Θεωρώ λοιπόν ότι οι Γερμανοί θα επιτρέψουν να αποτραπούν να την επισκεφθούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα”.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Γερμανία θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες νέα κυβέρνηση, “αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη”, δήλωσε, τονίζοντας επίσης την συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορα θέματα και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. “Η οικονομική ευημερία των Βαλκανίων είναι πολύ σημαντική. Και εκεί η συνεργασία Γερμανίας και Τουρκίας είναι πολύ σημαντική”, σημείωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016