Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προγραμματίζουν την αγορά νέων μοτοσικλετών Harley-Davidson, παρά τη δημόσια διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αμερικανικής εταιρίας, σχολιάζει το CNN.
Έγγραφα τα οποία είναι σχετικά με τον προγραμματισμό της αγοράς των μοτοσικλετών δημοσιεύτηκαν (Federal Business Opportunities website), ενώ είχε προηγηθεί η γνωστοποίησή τους (Roll Call).
Η σύνοψη της σχετικής πρόσκλησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2018.
Η παραπάνω αναφερόμενη ηλεκτρονική σελίδα δημοσιεύει προσκλήσεις για την αγορά υλικού των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, προκειμένου να γίνει αποστολή επιστολών ενδιαφέροντος για την υλοποίησή τους από ιδιωτικές εταιρίες, αλλά κι άλλους προμηθευτές που υλοποιούν συμβόλαια για την κάλυψη των αναγκών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η διαμάχη του Τραμπ με την Harley-Davidson άρχισε με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου στην αμερικανική αγορά, στις αρχές του χρόνου και στο πλαίσιο προσπάθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την τόνωση της αμερικανικής βιομηχανικής δραστηριότητας.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταπάντησε με την επιβολή δασμών εισαγωγής στις ευρωπαϊκές αγορές και σε μία σειρά αμερικανικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών και οι μοτοσικλέτες Harley.
Η εταιρία από την μεριά της ανακοίνωσε ότι ως συνέπεια της εφαρμογής των δασμολογικών μέτρων θα έχει απώλειες εσόδων περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την μεταφορά τμημάτων της γραμμής παραγωγής της εκτός των ΗΠΑ, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές συνέπειες για τις πωλήσεις των μοτοσικλετών της στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι η εταιρία χρησιμοποιεί ως “δικαιολογία” τους ευρωπαϊκούς δασμούς, προκειμένου να μεταφέρει την βιομηχανική παραγωγή της στο εξωτερικό. “Αρκετοί ιδιοκτήτες μοτοσικλετών @harleydavidson σχεδιάζουν να μποϊκοτάρουν την εταιρία, στην περίπτωση που η γραμμή παραγωγής της μεταφερθεί στο εξωτερικό. Φανταστικό! Έγραψε ο ίδιος στο Twitter τον περασμένο μήνα.
Στην αιτιολογία τους για την αγορά των μοτοσικλετών Harley-Davidson, έναντι της αγοράς μοτοσικλετών από άλλες εταιρίες, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι διαθέτουν ήδη τεχνικό προσωπικό, το οποίο έχει εκπαιδευτεί στην συντήρηση των Harley. Παράλληλα, διαθέτει γερανούς και οχήματα υποστήριξης που είναι κατάλληλα για τις ίδιες μοτοσικλέτες.
“Οποιοσδήποτε άλλος τύπος μοτοσικλέτας θα απαιτήσει νέα πρόσθετη εκπαίδευση του προσωπικού,” αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, παράλληλα με την αγορά νέων οχημάτων με γερανούς που θα έχει επιπρόσθετο οικονομικό κόστος “χιλιάδων δολαρίων.”
Οι μοτοσικλέτες Harley θα αντικαταστήσουν άλλες παλαιότερες μοτοσικλέτες “της ίδιας εταιρίας και μοντέλου που έχουν ξεπεράσει το όριο χιλιομέτρων χρήσης τους, καθιστώντας αναγκαία την αντικατάστασή τους,” αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο.
Οι μυστικές υπηρεσίες τονίζουν επίσης, ότι κι άλλες υπηρεσίες χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες της ίδιας μάρκας (Metropolitan Police Department, US Park Police).
Επίσης, δεν έγινε κάποιο πρόσθετο σχόλιο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σχετικά με την πρόθεση της αγοράς των αναφερόμενων μοτοσικλετών.
Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και η Harley Davidson δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα του CNN για σχολιασμό, μέχρι την δημοσιοποίηση της είδησης.

Πηγή: CNN

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016