Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πατ Σάναχαν δεν προτείνει την τιμωρία υψηλόβαθμων αξιωματικών για τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών αξιωματικών σε ενέδρα στο Νίγηρα πριν από ενάμισι χρόνο, σύμφωνα με το “Politico.”
Η στάση του Σάναχαν είναι αντίθετη με τις προτροπές μελών του Κογκρέσου, αλλά και πρώην αξιωματούχων για την τιμωρία υψηλόβαθμων αξιωματικών που είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό της μοιραίας στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο υπηρεσιακός ΥΠΑΜ αποδέχτηκε τα συμπεράσματα του στρατηγού Ρόμπερτ Μπράουν, στον οποίο είχε ανατεθεί η αξιολόγηση των δύο προηγούμενων ερευνών για την αιματηρή επίθεση του 2017, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή.
Οι προηγούμενες έρευνες ήταν επιβαρυντικές για επτά υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων (Green Berets), αλλά κι έναν ανώτατο αξιωματικό της αεροπορίας.
Ωστόσο, άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί στην στρατιωτική ιεραρχία δεν έχουν τιμωρηθεί. Μεταξύ αυτών κι ένας συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος κατά το χρονικό διάστημα της αιματηρής επιχείρησης, είχε την ευθύνη διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχής της Βορειοδυτικής Αφρικής.
Στην ενέδρα έπεσε μία αμερικανική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων στην δυτικοαφρικανική χώρα, η οποία δέχθηκε επίθεση από μία μεγαλύτερη δύναμη ενόπλων ισλαμιστών.
Ο Μπράουν συμπέρανε ότι: “ όλα έγιναν νομίμως με τις ποινές κι ο Σάναχαν συμφώνησε,” δήλωσε ανώνυμα, η μία στρατιωτική πηγή.
Ο στρατηγός Μπράουν παρουσίασε στον Σάναχαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του, μέσω μιας παρουσίασης (PowerPoint).
Σε συναισθηματικό επίπεδο απόδοσης τιμών, η ολοκλήρωση της έρευνας, ανοίγει τον δρόμο στις οικογένειες των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών, για την παρασημοφόρηση των νεκρών στρατιωτών για ανδρεία.
Παράλληλα, αναμένεται η δημοσιοποίηση επεξεργασμένων αντιγράφων των πορισμάτων των προηγούμενων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια στρατιωτική διοίκηση (U.S. Africa Command).
Από την άλλη μεριά, η στάση του Σάναχαν θεωρείται σχεδόν αδύνατο ότι θα ικανοποιήσει τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και συνταξιούχους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που εξακολουθούν να ασκούν κριτική στον συνολικό χειρισμό των ενεργειών του αμερικανικού Πενταγώνου γύρω από την επίθεση στο Νίγηρα που στιγματίστηκε από την αρχική δημοσιοποίηση μη έγκυρων πληροφοριών σχετικά με τον ρόλο των Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και τις επιπλήξεις που δέχθηκαν χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί κι όχι ανώτεροι αξιωματικοί που είχαν ρόλο στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.
“Ζητήσαμε από το υπουργείο Άμυνας να αστυνομεύσουν τους εαυτούς τους κι αυτό, είναι μία μεγάλη αποτυχία από την πλευρά τους,” δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρούμπεν Γκαλέγκο, που είναι ένας βετεράνος των Αμερικανών Πεζοναυτών στον πόλεμο του Ιράκ.
“Προσπαθούν να συγκαλύψουν ένα πρόβλημα για να το ξεφορτωθούν. Δεν θέλεις να έρθει το Κογκρέσο και να κάνει έρευνα,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: “Politico”

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016