Υποστηριξε το militaire
Breaking News Πολιτική
16/08/2018 | 06:41 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Ο “θείος Σαμ”, η “θεία Μέρκελ”, ο Ερντογάν και οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί

Ο

Το πιο “εύπεπτο” σενάριο για την αλλαγή στάσης του Ερντογάν και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν αυτό που είχε να κάνει με την αμερικανική παρέμβαση και τις αφόρητες πιέσεις που ασκεί ο Τραμπ στην οικονομία της Τουρκίας.

ΠΛηροφορίες που όλη ημέρα χθες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας , αλλά και απόψεις ειδικών όπως αυτή του διεθνολόγου Βασίλη Κοψαχείλη, προκρίνουν μια άλλη εξήγηση για την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου. Κι αυτή έχει να κάνει με την θέλησή του να “ρίξει γέφυρες” προς την Ευρώπη ,αναζητώντας βοήθεια και στήριξη έναντι της “αμερικανικής επίθεσης”. Με λίγα λόγια ο “θείος Σαμ” του τραβά τ΄ αυτί και σπεύδει “στη θεία Μέρκελ για βοήθεια”. Σημειώστε ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα επίκειται επαφή του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα με τον Έλληνα επίτροπο για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η πρώτη ένδειξη ότι δεν ήταν οι Αμερικανοί εκείνοι που ανάγκασαν τον Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του, ήρθε χθες το πρωί όταν έγινε γνωστό πως τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Κάτι που απαιτεί ο ίδιος ο Τραμπ.

Χθες ο Ερντογάν είχε τηκεφωνική συνομιλία με την Μέρκελ, η οποία τον περιμένει στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να χαιρετήσουν την αποφαση του τουρκικού καθεστώτος για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σ΄ ότι αφορά στον Αβραμόπουλο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την καλή σχέση που έχει με τον Ερντογάν από την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι. Ο ένας Αθηναίων και ο άλλος Κωνσταντινούπολης.

Την “ευρωπαϊκή ερμηνεία” στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας προκρίνει μεταξύ άλλων και η κυβέρνηση ,η οποία σε non paper επισημαίνει:

“Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος κατά την παρούσα περίοδο είναι και η προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη μελή της (αποκατάσταση σχέσεων με Ολλανδία, συνάντηση με Μέρκελ, προσέγγιση Αυστρίας), σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα είχε – μετά από τις ανωτέρω ελληνικές ενέργειες – καταστεί καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης