Του Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

Αστραψε και βρόντηξε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κατά του Χριστιανοδημοκράτη Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα. «Είναι αηδιαστική η στάση του», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σχολιάζοντας την άρνηση του Χούκστρα να δοθεί πραγματική βοήθεια  ,αλλά  δάνειο με μνημονιακούς όρους. Και όχι μόνο αυτό! Ο «αηδιαστικός» Ολλανδός δεν δίστασε να μετατρέψει το Eurogroup σε …ανακριτικό γραφείο ,αφού ζήτησε να ελεγχθούν οι χώρες του Νότου-Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα-αν όντως δεν έχουν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού.”
O Χούκστρα δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει στο twitter “εποικοδομητική» τη τηλεσυνεδρίαση του Eurogroup , άσχετα αν χρειάστηκαν 16 ολόκληρες ώρες για να μην υπάρξει τελικά συμφωνία χάρη στην απαράδεκτη στάση της Ολλανδίας. Και φυσικά ο Χούκστρα επανέλαβε ότι η Ολλανδία  “ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι εναντίον των ευρωομολόγων,γιατί αυξάνουν τους κινδύνους στην Ευρώπη αντί να τους μειώνει” και ότι «εκτός από το ότι είναι άστοχα είναι επίσης και  παράλογα, διότι στην περίπτωση αυτή η Χάγη θα πρέπει να εγγυηθεί το χρέος που οφείλουν άλλοι».
Μόνο που ο Ολλανδός Χούκστρα δεν ενεργεί μόνος του. Είναι ο χρήσιμος «λαγός» της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας -του Βορείου Μετώπου που αντιτίθεται στην θέσπιση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των ευρύτερων συνεπειών της. Η Γερμανική κυβέρνηση  έχοντας δεχθεί σφοδρά πυρά από την μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων για την άρνησή της να δείξει την αλληλεγγύη που επιτάσει το ευρωπαικό ιδεώδες ,επέλεξε να βάλει την Ολλανδία να παίξει τον ρόλο του κακού, ώστε να εμφανιστεί το Βερολίνο με μια δήθεν συμβιβαστική πρόταση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup . Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν μάλιστα στην άποψη ότι η συμβιβαστική πρόταση θα είναι απλά προσωρινή ,χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση.
«Απωθητική» χαρακτήρισε τη στάση αυτή της Γερμανίας και της Ολλανδίας ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ,όπως έγραψε η πορτογαλική εφημερίδα Publico.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αρκετοί βουλευτές και δήμαρχοι στην Ιταλία-μεταξύ των οποίων του Μιλάνου, της Γένοβας, της Μπολόνιας και του Μπέργκαμο- αναγκάστηκαν να βάλουν ολοσέλιδη ,πληρωμένη καταχώρηση στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ,εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της Ολλανδίας και της Γερμανίας .Στην επιστολή τους οι Ιταλοί δήμαρχοι κατηγορούν την Ολλανδία  ότι για ανηθικότητα, αρνούμενη την αλληλεγγύη με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Η Ολλανδία διαφωνεί με τα ευρωομόλογα και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Με το φορολογικό της σύστημα, η χώρα αυτή αποσύρει έσοδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια.  Πολλές πολυεθνικές εταιρίες έχουν ελαχιστοποιήσει τη φορολογία τους με τις θυγατρικές τους στην Ολλανδία εδώ και χρόνια. Αποτέλεσμα; Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί μας και οι κοινωνικά μειονεκτούντες στις χώρες μας  να πληρώνουν το τίμημα. Η ολλανδική στάση είναι ένα παράδειγμα έλλειψης ηθικής και αλληλεγγύης».
Οσο για την Γερμανία: Υπενθυμίζουν τη συμφωνία του Λονδίνου το  1953  όπου 21 χώρες αποφάσισαν να απαλλάξουν τη Γερμανία από το χρέος της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Η  Ιταλία εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη για την ορθότητα αυτής της απόφασης. Την εποχή εκείνη, η Γερμανία μπόρεσε να αποφύγει την κρατική χρεοκοπία και να βιώσει την αλληλεγγύη. Τώρα όμως φαίνεται ότι αυτό έχει λησμονηθεί» αναφέρουν στην επιστολή τους οι Ιταλοί δήμαρχοι και βουλευτές, καλώντας τη  Γερμανία να λάβει τα «σωστά βήματα» και να υποστηρίξει τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Είναι ενδεικτικό  ότι και αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στην ίδια την Ολλανδία καταδικάζουν τη στάση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του υπουργού του επί των Οικονομικών, Χούκστρα

«Η Ολλανδία έχει  πλουτίσει μέσω της ΕΕ. Τώρα που οι θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα είναι σε κίνδυνο σε όλη την Ευρώπη λόγω της κρίσης του κορονοιού ,δεν μπορούμε να αφήσουμε τους φίλους μας να ασφυκτιούν. Μόνο μαζί μπορούμε να επιβιώσουμε » δήλωσε ο Ρομπ Γιέτεν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματες «D66». Αλλά και η ευρωβουλευτίνα του D66, Σόφι ντε Βελντ πρόσθεσε ότι «η στάση και ο τόνος της κυβέρνησης ήταν τόσο ακατάλληλες και  δεν νομίζω ότι πρέπει να είσαι βόρειος ή νότιος για να το νιώσεις» .

Από την σκληρή γραμμή Ρούτε-Χούκστρα διαχώρισε τη θέση του και Γκερτ Γιαν Σέγκερς ,ηγέτης ενός μικρού Χριστιανικού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό ,ζητώντας ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάς Κνοτ κάλεσε την κυβέρνησή του να επιδείξει αλληλεγγύη στον ευρωπαικό Νότο. «Αυτή είναι μια δοκιμασία για την ευρωζώνη. Όταν βλέπουμε τι συμβαίνει με τον κορονοιό σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, πιστεύω ότι η έκκληση για αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά λογική» δήλωσε ο Κνοτ  σε συνέντευξή του στο δίκτυο NRC . «Η εφαρμογή αυτής της αλληλεγγύης είναι μια πολιτική απόφαση. Τα κορονο-ομόλογα είναι ένας τρόπος». Ο δε προκάτοχος του Κνοτ στην Κεντρική Τράπεζα, Νουτ Φέλινκ προειδοποίησε ότι η οικονομική αστάθεια στη Νότια Ευρώπη θα έβλαπτε σοβαρά τα ολλανδικά συμφέροντα. “Αν ολόκληρος ο Νότος καταρρεύσει, ο πλούσιος Βορράς θα πάψει  να υπάρχει”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οπως αποκαλύπτουν μάλιστα εφημερίδες στο Αμστερνταμ , οι Ολλανδοί διπλωμάτες έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες στο τηλέφωνο προσπαθώντας να ηρεμήσουν την οργή μεταξύ των εταίρων τους στην Ευρωπαική Ενωση για τη στάση του Χούκστρα.

Μόνο που η στάση αυτή της Ολλανδικής ηγεσίας δεν είναι καινούρια .

Θα θυμούνται οι παλιότεροι ότι όταν η Θάτσερ ζητούσε από την Ευρωπαική Ενωση «τα λεφτά της Βρετανίας πίσω», οι Ολλανδοί επικροτούσαν τη στάση της «σιδηράς πρωθυπουργού…Και τώρα είναι με τον … Σόιμπλε. Αφήστε δε που ο Χούκστρα θέλει να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ολλανδίας στις εκλογές που θα γίνουν του χρόνου…

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016