Υποστηριξε το militaire
Άποψη
27/07/2019 | 10:49
Militaire News

Ο “γρίφος” Τραμπ στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και το πρόβλημα για την Ελλάδα

Ο

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να εκπλήσσει με τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Πρώτα απ΄ όλα εκπλήσσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400 είναι ένα απ΄ αυτά που δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ, έχει δική του λογική και θέσεις στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Η στάση του στο θέμα των S-400 προβληματίζει, όχι μόνο εμάς στην Ελλάδα, αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το να πάρει ανενόχλητος σχεδόν τους S-400 ο Ερντογάν, είναι ένα “σήμα” και προς άλλες χώρες της περιοχής που συζητάνε ήδη με τη Ρωσία την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.Αν η Τουρκία δεν υποστεί συνέπειες ,γιατί θα πρέπει να υποστούν οι υπόλοιποι;

Επιπλέον όπως σωστά επισημαίνει ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης, υπάρχει και ο παράγοντας Ισραήλ που φυσικά δεν θέλει τους S-400 στην Τουρκία. Γράφει ο Β.Κοψαχείλης:

“Το ζήτημα των τουρκικών S-400 είναι ένα καθαρά τούρκο-ισραηλινό ζήτημα, με τον Τραμπ στη μέση, προβληματισμένο, και σε αναζήτηση λύσης.
Κανουν σφάλμα όσοι πιστεύουν ότι είναι αδύναμος ο Τραμπ απέναντι στο πρόβλημα…
Είναι ισως απο τις ελάχιστες φορές που βλέπει το πρόβλημα σοβαρά και προβληματίζεται για τη λύση του.
Ο Λευκός Οικος περιμένει προτάσεις και λύσεις…
Μήπως μπορούμε να κάνουμε εμείς κάτι σε αυτό, στέλνοντας παράλληλα πολλά μηνύματα σε φίλους, συμμάχους και αντιπάλους;”

Ο “γρίφος” Τραμπ δεν προβληματίζει μόνο στο θέμα της Τουρκίας. Χθες “ξαναχτύπησε” στο θέμα της Βόρειας Κορέας,δηλώνοντας ότι δεν τον ενόχλησε η εκτόξευση δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς από την Βόρεια Κορέα.

«Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά είναι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς και πολλοί έχουν τέτοιους πυραύλους…πολύ συνηθισμένοι πύραυλοι», τόνισε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υπογραμμίζοντας εκ νέου την πολύ καλή σχέση που διατηρεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σε ερώτηση κατά πόσον τον προβλημάτισαν αυτές οι πυραυλικές δοκιμές, απάντησε: «Όχι. Καθόλου», σημειώνοντας ότι ο Κιμ δεν χαρακτήρισε την εκτόξευση μια προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν είπε μια προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ. Έχουν τις διενέξεις τους, οι δυο τους. Τις έχουν προ πολλού», δήλωσε, αναφερόμενος στην Βόρεια Κορέα και Νότια Κορέα.

Σ΄ ότι μας αφορά είναι νομίζουμε ώρα να αφήσουμε πίσω πολλά απ΄ όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ΗΠΑ στην περιοχή μας .Έτσι κι αλλιώς ποτές η αντιμετώπιση που είχαμε δεν ήταν προνομιακή. Ο παράγοντας Τραμπ φαίνεται ότι είναι ικανός να αλλοιώσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική υπερδύναμη θα ασκεί την πολιτική της εκτός των συνόρων της. Μπορεί όπως λένε ο πρόεδρος στις ΗΠΑ να διαμορφώνει τις απόψεις και τις θέσεις του σε πλαίσια που καθορίζονται από άλλα επίπεδα διοίκησης. Φαίνεται όμως ότι έχουμε να κάνουμε μ΄ έναν έτσι κι αλλιώς “αντισυμβατικό” πρόεδρο που έχει σκοπό να αντισταθεί όσο μπορεί σ΄ αυτή τη πρακτική. Και μέχρι στιγμής αυτό δεν μας βγαίνει σε καλό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης