Ο πρώην ΥΦΕΘΑ και βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ  κ.Αθανάσιος Δαβάκης με επιστολή του προς το militaire.gr  δίνει συνέχεια στο διάλογο που έχει να κάνει για την αμυντική βιομηχανία. Διάλογος στον οποίο έδωσε πεδίο για προβληματισμό η ερώτηση “40 σημείων” που έχει καταθέσει πρόσφατα στη Βουλή. Ο κ.Δαβάκης απαντά σ΄ όσα γράψαμε προχθές ,σχολιάζοντας την ερώτησή του. Έχει ενδιαφέρον η απάντησή του, όπως και ο διάλογος μαζί του. Ο κ.Δαβάκης δεν είναι πολιτικός των “ντεσιμπέλ” και   επιμένει  να  μιλά με απόψεις κι όχι με κραυγές  σε τηλεοπτικά παράθυρα.

Η επιστολή του κ.Δαβάκη:

Αγαπητέ κύριε Καρβουνόπουλε,

Διάβασα με προσοχή το δημοσίευμα του Militaire.gr με τίτλο «Τα 40 ερωτήματα του Αθ. Δαβάκη για την αμυντική βιομηχανία και η μία αλήθεια…», όπου θέτετε ορισμένα ζητήματα σχετικά με την Ερώτηση που κατέθεσα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα την πορεία της υλοποίησης της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ).

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, όσον αφορά τη διαπίστωση ότι την αμυντική βιομηχανία δεν την αφορά η κομματική αντιπαράθεση, αλλά η ουσία.

Για αυτό, άλλωστε, κατέθεσα και την εν λόγω Ερώτηση, με την οποία θέτω προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας 40 εξαιρετικά ουσιώδη και επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την υλοποίηση και τα απτά αποτελέσματα των μέτρων που προβλέπονται στην ΕΑΒΣ, την οποία το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε στις 1 Μαρτίου 2017.

Με άλλα λόγια, με δεδομένη τη σημασία της ανάπτυξης και διατήρησης σε μακροχρόνια βάση της Εγχώριας Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης (ΕΑΤΒΒ) και λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες θα συμπληρωθούν δύο χρόνια από την ημερομηνία έγκρισης της ΕΑΒΣ, θεώρησα χρήσιμο να γίνει μία πρώτη αποτίμηση του εύρους της υλοποίησης των μέτρων που προβλέπονται σε αυτήν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα της προώθησης των εξαγωγών ελληνικών αμυντικών προϊόντων δεν το θέτω εγώ, αλλά η ίδια η ΕΑΒΣ (ενότητα 6.2.1). Στο συγκεκριμένο ζήτημα αφιερώνω, στην Ερώτησή μου, δύο από τα συνολικά σαράντα ερωτήματα: το (10), που αφορά τον αριθμό των Διεθνών Εκθέσεων στις οποίες έχει συμμετάσχει η Χώρα μας και το (11), το οποίο αφορά τα ταξίδια στελεχών της ΓΔΑΕΕ στο εξωτερικό. Θεωρώ πως οι απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα που τίθενται στην εν λόγω Ερώτηση, θα δώσουν στην Εθνική Αντιπροσωπεία χρήσιμες πληροφορίες για τη μέχρι σήμερα πορεία της υλοποίησης του συνόλου των ενεργειών που αναφέρονται στην ΕΑΒΣ, καθώς και για τα όποια αποτελέσματα που αυτές οι ενέργειες επέφεραν.

Όσον αφορά τις αναφορές σας στο παρελθόν, σας παραπέμπω στο Ν. 43/1975 (ΦΕΚ 93 Α΄) «Περί ιδρύσεως Εθνικής Βιομηχανίας Αεροπορικού Υλικού», καθώς και στην κατωτέρω φωτογραφία από την ιστοσελίδα της ΕΑΒ, πειστήρια που στοιχειοθετούν τη μακρά, ιστορική, διαρκή και συνεπή σχέση της Νέας Δημοκρατίας με την αμυντική βιομηχανία και την ασφάλεια εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιστεύω πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προσεγγίσει καλόπιστα και υπεύθυνα το περιεχόμενο της Ερώτησής μου (όπως άλλωστε οφείλει να κάνει σε κάθε περίπτωση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου) και θα δώσει ακριβείς και αναλυτικές απαντήσεις.

Με εκτίμηση

Θανάσης Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας

Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016