Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
06/06/2019 | 20:27
Militaire News

Ο Πούτιν ανησυχεί για τον έλεγχο των εξοπλισμών

Ο Πούτιν ανησυχεί για τον έλεγχο των εξοπλισμών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τους επικεφαλής διαφόρων ειδησεογραφικών πρακτορείων στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, αναφέρθηκε εκτενώς στα διεθνή προβλήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του ελέγχου των εξοπλισμών και στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίση της Βενεζουέλας –λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα ήταν καταστροφική– στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην τιμή του πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ, στα ζητήματα των διεθνών επικοινωνιών, στις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας, στην επέτειο της Νορμανδίας, αντιμετωπίζοντας με ανωτερότητα και χιούμορ το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη να συμμετάσχει στους εορτασμούς αφού όπως είπε έχει ούτως ή άλλως αρκετές ασχολίες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και η Ρωσία δεν προσκαλεί του πάντες σε κάθε εορταστική εκδήλωση. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νέοι πρέπει να διαβάζουν τα ιερά κείμενα των παγκόσμιων θρησκειών, γιατί περιέχουν αρχές ανθρωπισμού και χάρη σ’ αυτές ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος, πιο ήρεμος και σταθερός.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ με την αποχώρηση τους από τις συμφωνίες για τον περιορισμό των εξοπλισμών διαταράσσουν το πλαίσιο των διεθνών σχέσεων στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας όπως και ότι το σύστημα ελέγχου των πυρηνικών όπλων μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί.

Αναφερόμενος στη αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη για την αντιπυραυλική άμυνα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «αυτό ήταν το πρώτο βήμα προς μια θεμελιώδη διαταραχή του όλου πλαισίου των διεθνών σχέσεων στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και μάλιστα ένα πολύ σοβαρό βήμα». Προσέθεσε ότι τώρα οι ΗΠΑ αποφάσισαν μονομερώς να αποχωρήσουν από την Συνθήκη για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) προσπαθώντας μάλιστα «να ρίξουν» την ευθύνη γι αυτό στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε μεταξύ των άλλων ότι αν δεν παραταθεί η Συνθήκη για τους στρατηγικούς επιθετικούς εξοπλισμούς START-3, τα νέα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ρωσία είναι σε θέση να προασπίσουν την Ρωσία από κάθε είδους απειλές.

Ωστόσο παρά τις επισημάνσεις αυτές αναφορικά με την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στα ζήτημα του ελέγχου των εξοπλισμών, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η τελευταία συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ στις αρχές Μαΐου, του δημιούργησε κάποια αισιοδοξία σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τον έλεγχο των εξοπλισμών.

ΕΕ-κυρώσεις «Θα άρουμε τις κυρώσεις αν τις άρει η ΕΕ»

Η Μόσχα είναι έτοιμη να άρει τις κυρώσεις στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίσει να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν αυτό συμβεί, όχι μόνο θα χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία , αλλά θα προχωρήσουμε σε ανάλογες πρωτοβουλίες».

Η Ρωσία είπε επίσης δεν αναμένει από την Ιταλία πρωτοβουλίες που θα περιόριζαν τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά προσβλέπει στη περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του στην Ιταλία που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Ρωσία- ΕΕ- «Μύθος ότι η Ρωσία θέλει αδύναμη Ευρώπη»

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ως μύθο επίσης την άποψη που ισχυρίζεται ότι η Ρωσία θέλει μια αδύναμη Ευρώπη. «Είναι ένα μύθος, ότι η Ρωσία θα ήθελε μια αδύναμη Ευρώπη. Γιατί να θέλουμε κάτι τέτοιο; Διαθέτουμε το 40% των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων σε ευρώ, και ο μεγαλύτερος εμπορικός και οικονομικός μας εταίρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας ως ανοησίες τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία θα ήθελε μια Ευρώπη παραπαίουσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρουμέν Ράντεφ, δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Βουλγαρίας ενεργοποιήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, πως άρχισε και πάλι να συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τον κάνουν να πιστεύει ότι άρχισαν να αξιοποιούνται ανεκμετάλλευτες μέχρι στιγμής δυνατότητες που επιτρέπουν να αναπτυχθούν οι σχέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ρωσία –Βρετανία : Ο Πούτιν κάλεσε το Λονδίνο να γυρίσει την σελίδα των κατασκόπων

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε το Λονδίνο να γυρίσει τη σελίδα «που σχετίζεται με τους κατασκόπους και τις απόπειρες δολοφονίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στην συνεργασία και όχι στο να καλλιεργούνται τεχνητά οι αντιρωσικές διαθέσεις.

Αναφερόμενος στον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν ήταν η Ρωσία που κατασκόπευε την Βρετανία. «Αυτός είναι δικός σας πράκτορας, εσείς μας κατασκοπεύατε, και τι του συνέβη στη συνέχεια μου είναι δύσκολο να το πω, αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει όλα να ξεχαστούν», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «τα οικουμενικά ζητήματα που σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα στον τομέα της οικονομίας, τον κοινωνικό τομέα, την ασφάλεια είναι πιο σημαντικά από τα παιγνίδια των μυστικών υπηρεσιών». Επικαλέσθηκε μάλιστα την εμπειρία του από τότε που δούλευε στις μυστικές υπηρεσίες λέγοντας ότι κάνει αυτή την δήλωση «ως εμπειρογνώμων».

Χαρακτηρίζοντας ως «πολύ καλή» την πρόσφατη συνάντηση που είχε με Βρετανούς επιχειρηματίες και υπενθυμίζοντας ότι οι βρετανικές επενδύσεις στην Ρωσία ανέρχονται στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα λάβει υπ’ όψιν του τα συμφέροντα των 600 βρετανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία.

Βενεζουέλα: Μια στρατιωτική επέμβαση στην θα ήταν καταστροφική

Η Ρωσία θεωρεί ανεπίτρεπτη κάθε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και στις υποθέσεις των άλλων χωρών, επισημαίνοντας ότι ακόμη κι εκείνοι που δεν υποστηρίζουν τον Μαδούρο τάσσονται κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην χώρα

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι τα παραδείγματα της Λιβύης και του Ιράκ, επιβεβαιώνουν τις συνέπειες των μεθόδων στρατιωτικής επέμβασης. Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία δεν δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις στην Βενεζουέλα, αλλά απλώς τηρεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

Αναφερόμενος στους υποστηρικτές του ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος Πούτιν τους χαρακτήρισε τρελούς, αλλά χαρακτήρισε τον ίδιο τον Γκουαϊδό ως έναν συμπαθή άνθρωπο.

Είπε επίσης ότι το χρέος της Βενεζουέλας προς την Ρωσία ανέρχεται στα 3,5 δισεκ. δολάρια και το Καράκας το αποπληρώνει.

Η Ρωσία επιθυμεί η τιμή πετρελαίου να κυμαίνεται στα 60-65 δολάρια το βαρέλι

Η Ρωσία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, δεν ενδιαφέρεται να υπάρχει υψηλή τιμή πετρελαίου, αλλά να κυμαίνεται στα επίπεδα των 60-65 δολαρίων το βαρέλι, ενώ επεσήμανε ότι ο μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και του ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να υπάρχει, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κοινού. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να λάβει υπ όψιν τους στις αποφάσεις του την μείωση της παραγωγής στην Βενεζουέλα και το Ιράν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νιγηρία και η Λιβύη.

Η Ρωσία κάλεσε την Ουάσινγκτον σε διάλογο με την Τεχεράνη

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στον διάλογο με το Ιράν, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν συμφωνεί με τον τρόπο που ενεργούν οι ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι όλες οι αξιώσεις της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη θα μπορούσαν να συζητηθούν, χωρίς να καταστραφούν οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί κατά το παρελθόν. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ότι οι μέθοδοι που υιοθετεί η Ουάσιγκτον στο ζήτημα αυτό θα μπορούσαν να οδηγήσουν «στα άκρα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης