Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», προερχόμενος από την Αχρίδα. Τον κ. Πομπέο υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας. Αύριο ο κ. Πομπέο έχει προγραμματισμένες επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Την ανανέωσή της για την ακρίβεια. Τίποτα απ΄ όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, δεν είναι καινούργιο! Τα UAVs στη Λάρισα για τα οποία κάποιοι κυβερνητικοί ρεπόρτερ μιλούν με δέος βρίσκονται στην Λάρισα και επιχειρούν από τη βάση κοντά δυο χρόνια! Τα σχετικά δημοσιεύματα στο Militaire.gr αλλά και σε πολλά άλλα ΜΜΕ είναι διαθέσιμα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο…

Το λιμάνι τις Αλεξανρούπολης, επίσης γνωστή ιστορία, όπως και η βάση στο Στεφανοβίκειο. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη κι άλλες διευκολύνσεις και ζητούν επιπλέον διευκολύνσεις τις οποίες η ελληνική πλευρά παρουσιάζει ως ευκαιρία για να γίνει πιο έντονο το “αμερικανικό αποτύπωμα” όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ΥΕΠΞ Νίκος Δένδιας, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια φράση που χρησιμοποιούσε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης ως Α/ΓΕΕΘΑ και ως ΥΕΘΑ.

Από την άλλη μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Πομπέο, θα πρέπει να απαντηθεί ένα απλό ερώτημα: τι κερδίζει η Ελλάδα απ΄ αυτή τη συμφωνία. Ή καλύτερα τι παραπάνω κερδίζει εκτός από την αίσθηση -γιατί μόνο αίσθηση υπάρχει- κάποιας δήθεν “προστασίας” από την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος.

Η Ελλάδα έχει κατά καιρούς ζητήσει πολύ συγκεκριμένα πράγματα από τις ΗΠΑ. Έχει εισπράξει αρνητική απάντηση σ΄ όλα. Από την άλλη έχει πληρώσει ήδη πανάκριβα την όποια “προστασία”, χωρίς να ΄χει προσθέσει τίποτα στο οπλοστάσιό της. Κοντά στο 1,5 δις είναι μόνο ο εκσυγχρονισμός των F-16 από την Lockheed Martin για αεροπλάνα που θα ενταχθούν το 2028!

Εκτός αν θεωρούμε βοήθεια το ένα και μοναδικό Kiowa που όπως μαθαίνουμε είχε την ευκαιρία να πετάξει για λίγα λεπτά στον Παρμενίωνα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016