Υποστηριξε το militaire
Συνεντεύξεις
24/09/2018 | 06:12 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Ο Πόλεμος της Πληροφορίας! Παλαιστίνιος καθηγητής μιλά για την επιρροή της πολιτικής στα ΜΜΕ της Παλαιστίνης

Ο Πόλεμος της Πληροφορίας! Παλαιστίνιος καθηγητής μιλά για την επιρροή της πολιτικής στα ΜΜΕ της Παλαιστίνης

Σε μία κρίσιμη στιγμή της Μέσης Ανατολής, ο FARID ABUDHEIR καθηγητής Δημοσιογραφίας του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Δυτικής Όχθης Αν-Νατζάχ μιλά για την επιρροή της πολιτικής στα Μέσα ενημέρωσης της Παλαιστίνης. Την Τετάρτη στις 18.00 ,στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 7), ο Farid Abudheir θα μιλήσει για “Την επιρροή της πολιτικής στα ΜΜΕ της Παλαιστίνης”.

Ο Farid Abudheir, δέχτηκε να απανήσει σε ερωτήσεις του Militaire.gr . Το κείμενο της συνέντευξής του:

1. Τα Μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούνται ως “όπλο” από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων; Εάν ναι, με ποιον τρόπο;
Ναι. Οι Ισραηλινοί έχουν μεγάλη εμπειρία στη χρήση των Μέσων ενημέρωσης ως όπλο. Πρώτον, διαδίδουν πληροφορίες που προκαλούν σύγχυση ανάμεσα στους Παλαιστίνιους. Για παράδειγμα, δημοσίευσαν κάποια στιγμή πληροφορίες για τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο ενόσω βρισκόταν στο νοσοκομείο, ότι πέθανε, και ότι οι Παλαιστίνιοι καθυστέρησαν να ανακοινώσουν το θάνατό του για να κάνουν πολιτικές διευθετήσεις. Η εν λόγω είδηση ​​ήταν ψεύτικη και ο Πρόεδρος εμφανίστηκε στην τηλεόραση μία εβδομάδα μετά.
Δεύτερον, πάντοτε σχολιάζουν γεγονότα, ακόμη και σχόλια εκπροσώπων τύπου των Παλαιστινίων, τα παραποιούν, τους επιτίθενται και προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ενάντια στην ειρήνη.
Τρίτον, οι Ισραηλινοί διαθέτουν μια πανίσχυρη μηχανή Μέσων Ενημέρωσης, Πιο ισχυρή από εκείνη των Παλαιστινίων. Επιπλέον, δημιούργησαν ισχυρές σελίδες στο Facebook και σε άλλα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες λειτουργούν ως προπαγάνδα εναντίον των Παλαιστινίων. Κατάφεραν μάλιστα να προσελκύσουν πολλούς Παλαιστίνιους τις σελίδες τους, αν και τις πιο σημαντικές σελίδες τις διαχειρίζονται αξιωματούχοι της ασφάλειας.
Τέταρτον, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να κηρύξουν πόλεμο στα παλαιστινιακά Μέσα. Έκλεισαν πλήθος τηλεοπτικών καναλιών, ραδιοφωνικών σταθμών και γραφείων τύπου στη Δυτική Όχθη. Επιπλέον, κατάφεραν να υπογράψουν συμφωνίες με τους διαχειριστές Μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσουν τους Παλαιστίνιους χρήστες Μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2017, το Facebook ανταποκρίθηκε στο 80% των αιτημάτων του Ισραήλ για κλείσιμο σελίδων και διαγραφή δηλώσεων.

2. Επί δεκαετίες, στην εποχή των παραδοσιακών Μέσων ενημέρωσης (Τύπος, τηλεόραση), οι Παλαιστίνιοι ήταν μάλλον «οι νικητές» στη διεθνή κοινή γνώμη. Δεδομένου ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν ευρέως τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρείτε ότι από την εμφάνιση των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγινε πιο δύσκολος ο «πόλεμος» της επικοινωνίας, της πληροφορίας και της δημιουργίας κλίματος;
Δυστυχώς, με την απουσία της αραβικής πολιτικής υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους, την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την αδύναμη πολιτική στάση της Παλαιστινιακής Αρχής, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να κερδίσουν το παιχνίδι των Μέσων ενημέρωσης. Επιπλέον, o παλαιστινιακός διχασμός είναι ένα ακόμη στοιχείο αποδυνάμωσης των Παλαιστινιακών Μέσων έναντι των Ισραηλινών. Πρέπει να πω ότι οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν για καιρό τη διεθνή κοινή γνώμη στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μπορούμε να πούμε ότι από την παρακμή της Αραβικής άνοιξης το 2013, τα πράγματα άλλαξαν και το Παλαιστινιακό έγινε ένα από τα θύματα αυτής της παρακμής.

3. Ποιες είναι οι δυνατότητες των παλαιστινιακών Μέσων ενημέρωσης και ποια επίδραση μπορούν να έχουν όχι μόνο στην εγχώρια κοινή γνώμη, αλλά και στο εξωτερικό; Ποιες είναι οι δυνατότητες των δημοσιογράφων;
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Παλαιστίνη, η Χαμάς διαθέτει έναν «στρατό» στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος είναι οργανωμένος και ασκεί επιρροή. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Χαμάς θεωρείται από τα περισσότερα από τα Δυτικά και ακόμη και τα Αραβικά κράτη ως τρομοκρατική οργάνωση, ο αντίκτυπός της στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ περιορισμένος. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, αποφεύγουν κάθε είδους συμπάθεια προς τη Χαμάς. Ταυτόχρονα, η Παλαιστινιακή Αρχή απέτυχε να προσελκύσει τον κόσμο για να στηρίξει τον Παλαιστινιακό σκοπό.

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος εργάζεται σκληρά για να μεταφέρει την ιστορία του στον κόσμο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας του είναι στα αραβικά, πράγμα που σημαίνει ότι ο αντίκτυπός του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι πολύ περιορισμένος. Ταυτόχρονα, οι δυτικές κυβερνήσεις δείχνουν μεγάλη υποστήριξη στο Ισραήλ, σε σχέση με την προσπάθεια των Παλαιστίνιων και των υποστηρικτών τους να τραβήξουν την κοινή γνώμη προς το μέρος τους.

4. Το θέμα της ομιλίας σας είναι η επιρροή της πολιτικής στα παλαιστινιακά Μέσα. Πόσο σοβαρή είναι αυτή η επιρροή;
Στην περίπτωση της Παλαιστίνης, η πολιτική κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη, ιδίως λόγω των ισραηλινών πολιτικών και των καθημερινών μέτρων κατά των Παλαιστινίων. Μια τέτοια κατάσταση κάνει την πολιτική και την παρακολούθηση των καθημερινών γεγονότων και των συνεπειών τους, το κύριο μέλημα για τα Μέσα. Ως εκ τούτου, οι δημοσιογράφοι ακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς ο Παλαιστίνιος πολίτης ενδιαφέρεται για τέτοια νέα, καθώς επηρεάζει την ασφάλειά του, καθώς και όλες τις πτυχές της καθημερινής του ζωής. Άλλες ιστορίες/ νέα χάνονται εν μέσω της πολιτικής που κυριαρχεί στις ανησυχίες των ανθρώπων.

Οι Παλαιστίνιοι υπόκεινται σε διάφορα είδη περιορισμών στα παραδοσιακά και στα νέα Μέσα. Μετά την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης το 1948, επιβλήθηκε εκ των προτέρων λογοκρισία στον Τύπο, το κλείσιμο των εφημερίδων, η απαγόρευση της διασποράς των εφημερίδων, η σύλληψη δημοσιογράφων, πυροβολισμοί εναντίον τους όταν καλύπτουν συγκρούσεις, τραυματισμοί και η δολοφονία αρκετών από αυτούς. Το Ισραήλ επέβαλε επίσης περιορισμούς στα νέα Μέσα, στερώντας από τους Παλαιστινίους την πρόσβαση σε συχνότητες και άλλες απαιτήσεις υποδομής για επικοινωνία, εκτός από τις παρακολουθήσεις σχετικά με τα Μέσα και το διαδίκτυο, τις συλλήψεις, τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, συνήθως διαπράττονται από την ισραηλινή κατοχή, δικαιολογώντας το ως αντιμετώπιση των “υποκινήσεων” και την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης.

5. Οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν και συνήθως επιτυγχάνουν το να ελέγχουν και να καθοδηγούν τα Μέσα, επομένως, ελέγχουν και διαμορφώνουν επίσης την κοινή γνώμη. Αυτό ισχύει και για την Παλαιστίνη;
Σίγουρα. Νομίζω ότι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, που είχαν τόσα πολλά προβλήματα με την παλαιστινιακή αστυνομία και που αντιμετώπιζαν κάθε είδους καταπίεση από την αστυνομία, απέτυχαν να διευρύνουν το περιθώριο της ελευθερίας έκφρασης.
Πρέπει να αναφέρω ότι το αντίθετο συνέβη όταν οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν την ισραηλινή αστυνομία. Έγιναν ακόμη πιο ισχυροί στη χρήση όλων των Μέσων προς δημοσίευση, αν και πολλοί από εκείνους φυλακίστηκαν, τραυματίστηκαν και υπέστησαν βλάβες από τους Ισραηλινούς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης