Ο Ναύαρχος Χρηστίδης μιλά για “την απόρρητη επιχείρηση” στη Ζουράφα και σημαίνει συναγερμό για τα ελληνοτουρκικά

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης , δεν μασά τα λόγια του. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της αποστρατείας του. Σε μια συνέντευξη ποταμός, ο Ναύαρχος, κρούει ξανά κώδωνα κινδύνου, κάτι που κάνει από το 2012! Προβλέπει ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλες προκλήσεις και επεισόδια από την Τουρκία. Επισημαίνε ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και εκτιμά ότι μέχρι το 2023 οι εξελίξεις θα ΄ναι καταιγιστικές. “Σε πρώτη φάση μπορεί να μην πέσει ούτε ντουφεκιά, αλλά οι εξελίξεις θα ΄ναι καταιγιστικές”, λέει.

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ αποκαλύπτει για πρώτη φορά την κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί το 2012 ,όταν έπρεπε να γίνει απόρρητη επιχείρηση στη νησίδα Ζουράφα. “Ήταν μικρά Ίμια” , λέει ο Ναύαρχος στα οποία βεβαίως κερδίσαμε. Όμως ο κ.Χρηστίδης εξομολογείται την τραυματική του εμπειρία από αυτό που λέμε “σύστημα διαχείρισης κρίσεων” και από την ανυπαρξία όχι απλά συνεργασίας, αλλά ακόμη και απλής επαφής με τους πολιτικούς του προϊσταμένους! “Δεν μου σήκωναν το τηλέφωνο όσο η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη και όταν όλα πήγαν καλά με πήραν για να με συγχαρούν…Ήθελαν να κάνουμε και δηλώσεις”! Που ευτυχώς δεν έγιναν…

Ο κ.Χρηστίδης μιλά πάρα πολύ ανοιχτά και τη δεύτερη τραυματική του εμπειρία. Τη σχέση του με την ελληνική αμυντική βιομχανία,μέσω των ΕΑΣ.

Μιλά ακόμη για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ και για το πως πρέπει να γίνει η διαχείρισή τους ώστε να ενισχυθούν πραγματικά.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016