Υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη… Σήμερα είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ. Ο κ.Χρήστος Ροζάκης μίλησε το ΚΡΗΤΗ TV και με τα όσα είπε μας αποκάλυψε τι έρχεται!

Δεν χρειάζονται σχόλια για να καταλάβει οποιοσδήποτε που “μας πάνε στα ελληνοτουρκικά”.

Τι είπε ο κ.Ροζάκης:

•Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα…

•Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές.

•Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο… Είναι συνέχεια (σ.σ του ελλαδικού χώρου) , αλλά τι σημαίνει συνέχεια…Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση.

•Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, Η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της. Δηλαδή, πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα, ή ΑΟΖ, τέλος πάντων.

•Τα δέκα ναυτικά μίλια είναι ιδανική λύση. Διότι αφήνεις μέσα από τα δέκα ναυτικά μίλια διόδους να περνάνε τα πλοία ελεύθερα. Δηλαδή δεν καταργείς την ελευθερία των θαλασσών και ταυτόχρονα διατηρείς τον εναέριο χώρο…Στα δέκα μίλια σύμφωνα με το χάρτη, έχεις αφήσει αρκετή θαλάσσια περιοχή ελεύθερη χάριν της ελευθερίας των θαλασσών, η οποία είναι πολύτιμη.. Από κει και πέρα, αν το κάνεις δώδεκα, την κλείνεις την θάλασσα συνολικά.

Ο κ.Ροζάκης είναι σαφέστατος και προφανώς ως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, η άποψη του θα λαμβάνεται υπ΄ όψιν.

 

Ελληνοτουρκικά: Ο Χ.Ροζάκης μας λέει που “μας πάνε” from Militaire.gr on Vimeo.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016