Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Η εμφάνιση του Αντνάν Τανριβερντί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου αποφασίστηκε η στρατιωτική επιχείρηση “Κλάδου Ελαίας” στη Συρία, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και πολλούς ψιθύρους.

Το όνομα του Ταξίαρχου ε.α. Τανριβερντί ήρθε στο προσκήνιο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όταν ο Ερντογάν τον όρισε σύμβουλο του.

Η συνεργάτης της εφημερίδας Haberturk ,  Kübra Par δημοσίευσε μια μακροσκελή συνέντευξη  με τον απόστρατο ταξίαρχο.

Παραθέτουμε μερικά βασικά σημεία της συνέντευξης:

-Τι είναι το SADAT

-Όταν ήμουν προϊστάμενος Υγειονομικού των Χερσαίων Δυνάμεων  το 1996, μόλις είχε  τελειώσει ο πόλεμος  μεταξύ Σερβίας-Βοσνίας.  Πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη στη Βοσνία για να εμψυχώσουμε τους άνδρες της τουρκικής δύναμης. Επικεφαλής μας ήταν ο Αντιστράτηγος Cetin Dogan. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας αφηγήθηκε ένα περιστατικό. Αρμόδιος της εταιρίας Military Professional Resources, η οποία  παρέχει συμβουλές σε θέματα άμυνας, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο και ζήτησε από την Άγκυρα να παραχωρήσει μόνιμα στελέχη. Αργότερα πληροφορήθηκαν ότι η εταιρία πρότεινε στον Ιζεμπέκοβιτς  να ιδρύσει, να εκπαιδεύει και να εξοπλίσει  στρατό, για να είναι έτοιμος. Εκείνος τους απάντησε ότι συμφωνεί υπό τον όρο να το δεχθεί η Τουρκία. Μετά από λίγο αποστρατεύτηκα.

Ήταν η εποχή που άρχισαν να ιδρύονται ιδιωτικές εταιρίες παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών.  Ξεκίνησα να κάνω κάποιες έρευνες. Διάβασα το βιβλίο του Peter Warren Singer : Corporate Worries.

Ο συγγραφέας αναφέρει ότι στη Σαουδική Αραβία δραστηριοποιούνται πέντε διαφορετικές εταιρίες άμυνας . Το κεφάλαιο της κάθε μιας είναι πάνω από 5 εκατ.$ και απασχολούν συνολικά 1500 απόστρατους.

Η Vinnel εκπαιδεύει τους Φρουρούς της Σαουδικής Αραβίας. Η Booz Allen Hamilton δραστηριοποιείται στις Ακαδημίες Πολέμου. Η SAIC υποστηρίζει Ναυτικό και Αεροπορία. Η  O’Gara ανέλαβε την προστασία της βασιλικής οικογένειας.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εταιρίες  αυτές δεν  μπορούν να ενεργήσουν πέρα από τη βούληση των ΗΠΑ αντιλαμβάνεται την τραγικότητα της κατάστασης.

-Όταν κάνατε αυτή τη διαπίστωση σκεφθήκατε να ιδρύσουμε κι εμείς μια τέτοια εταιρία;

-Ναι, Οι ισλαμικές χώρες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο  χρειάζονται την υποστήριξη χωρών που έχουν στρατιωτική παράδοση. Σκέφθηκα να οργανώσουμε τους απόστρατους μας   για να ενισχύσουμε τις μουσουλμανικές χώρες  που εντάσσονται στο γεωγραφικό χώρο της Οθωμανών.  Οι εταιρείες αυτές θα είναι ταυτόχρονα και ένα εργαλείο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ιδρύσαμε τελικά της εταιρία SADAT  (Ανώνυμη εταιρία  βιομηχανίας, εμπορίου, οικοδομών  και συμβουλευτικής σε θέματα άμυνας) στις 28/2/2012.

-Υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες . Για παράδειγμα η αρχηγός του Κόμματος ΙΥΙ Μεράλ Ακσενέρ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν  στρατόπεδα ένοπλης εκπαίδευσης στο Ικόνιο και στην πόλη Τόκατ.

-Είναι συκοφαντίες. Δεν έχουμε κανένα στρατόπεδο εκπαίδευσης.

Απέρριψε όλες τις κατηγορίες  και τις φήμες που κυκλοφορούν σε βάρος του. Τόνισε ότι η εταιρία του δεν παρέχει συμβουλές εντός της Τουρκίας. Δεν έχει καμία ενεργό δράση στη  Συρία και φιλοδοξεί να την μετατρέψει σε μια αμυντική συμμαχία των ισλαμικών χωρών.

Στην Ιστοσελίδα  της εταιρίας Sadat υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις δραστηριότητες της. Εντύπωση προκαλεί το προσχέδιο Συντάγματος που εκπόνησε στις 30/12/2011, στο οποίο προτείνει την εδραίωση προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης και τον διαχωρισμό της Τουρκίας σε πολιτείες .

Εάν ισχύσει ο θεσμός των πολιτειών σίγουρα θα είναι αναίμακτες οι όποιες αποσχίσεις και αυτονομήσεις από την Άγκυρα…..

Στην Ιστοσελίδα odatv όπου σχολιάζεται η επίμαχη συνέντευξη  προβάλλονται στοιχεία που είχε δημοσιεύσει ο έγκριτος συγγραφέας και δημοσιογράφος Σονέρ Γιαλτσίν το 2014 για τις εταιρίες μισθοφόρων και συμβούλων Άμυνας.

Επιγραμματικά ο Γιαλτσίν ανέφερε: “Η στρατιωτική δύναμη της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της ιδιωτικής στρατιωτικής βιομηχανίας.  Περίπου 1500 απόστρατοι των Ειδικών Δυνάμεων της Αμερικής (U.S. Special Forces)  δραστηριοποιούνται  με την ονομασία της εταιρίας   Vinnel και ετήσιο τζίρο 800 εκατ.$.

Η Cable and Wireless  είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση της αντιτρομοκρατικής δύναμης”.

Ο Γιαλτσίν είχε προειδοποιήσει τότε ότι “οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πέσουν στην ελεύθερη αγορά. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση των χωρών σήμερα”.

Τα έσοδα αυτών των εταιριών είναι τεράστια. “Γνωρίζετε τις δραστηριότητες της μεγαλύτερης εταιρίας στρατιωτικών υπηρεσιών Brown & Root Services (BRS);  Όπου πάει ο αμερικανικός Στρατός ακολουθεί και η BRS. Αφγανιστάν, Ιράκ, Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Σομαλία, Ουζμπεκιστάν, Κουβέιτ, Κόσσοβο, Ζαίρ κα. Φυσικά δεν βρίσκονται εκεί για την ψυχή του πατέρα τους. Τα ετήσια έσοδα αυτού του στρατού των μισθοφόρων είναι 6 δις$.

Έχετε ακούσει το όνομα Earle P.Halliburton ιδρυτή του ομίλου Halliburton Holding, που έχει ετήσια έσοδα 24.8 δις$ και δραστηριοποιείται σε εκατό χώρες;

Ο Earle γεννήθηκε στο Τενεσί το 1892. Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως μηχανικός στο αμερικανικό Ναυτικό. Όταν χαράζονταν εκ νέου τα σύνορα της  Μέσης Ανατολής την περίοδο της ειρήνης, o Earle ίδρυσε την  εταιρία New Method Oil Well Cementing Company  με αντικείμενο την σφράγιση με τσιμέντο των πετρελαιοπηγών.

Ο Harmon και ο George Brown ίδρυσαν στο Τέξας την κατασκευαστική εταιρία Brown&Root.

Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ αυτές οι δυο εταιρίες γιγαντώθηκαν. Ο  Earl πέθανε το 1957 η εταιρία του, όμως, συνέχισε να μεγαλώνει. Το 1963 εξαγόρασε την Brown& Root.

Τα χρήματα που δόθηκαν στον όμιλο  Halliburton  για τις υπηρεσίες που  πρόσφερε στο Ιρακ  είναι τριπλάσια από τις δαπάνες που έκαναν οι ΗΠΑ στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  Έκθεσης  του αμερικανικού υπουργείου άμυνας οι μισθοφόροι που δρούσαν στο Ιράκ ήταν 180.000.

H   ύφεση του 1970 επηρέασε τον όμιλο. Τότε έσπευσε να την βοηθήσει ο Σαντάμ.  Μετά την κατάληψη του Κουβέιτ η Brown& Root ανέλαβε να αναστηλώσει όλα τα κατεστραμμένα δημόσια κτήρια.  H Halliburton , επίσης ανέλαβε την κατάσβεση  της πυρκαγιάς σε 320 πετρελαιοπηγές. Τυχαία:  Όταν οι Δημοκρατικοί έχασαν τις εκλογές ο τότε υπουργός άμυνας Dick Cheney  ανέλαβε τη διοίκηση του Ομίλου (1995). Αργότερα όταν οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν ξανά την εξουσία το 2000 ο Cheney έφυγε από τον Όμιλο και έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολούθησαν οι καταλήψεις του Ιράκ και του Αφγανιστάν”.

Κατά τον Γιαλτσίν  ο ISIS είναι προϊόν αυτής της κερδοφόρας αγοράς.

“Διαβάζοντας τις πληροφορίες για την στρατολόγηση τους από διάφορες χώρες και τις αμοιβές τους, αναρωτιόμαστε ποιος τους εκπαίδευσε; Μήπως πιστεύετε στα παραμύθια των Μ.Μ.Ε ότι εντάχθηκαν ξαφνικά την ώρα που έβλεπαν τηλεόραση στον καναπέ τους; Μήπως οι αγγλικές εταιρίες Sakina Security και Trans Global Security International  δεν εκπαίδευσαν τους τζιχαντιστές ; Γιατί ο ISIS κατέλαβε τη Μοσούλη  που αντλεί το 17% του ιρακινού πετρελαίου κι έγινε η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση του πλανήτη;”

Φυσικά πίσω από όλες αυτές τις εταιρίες κρύβονται κάποιες χώρες που   τις εκμεταλλεύονται για τα συμφέροντα τους.

Η  μείωση της θητείας, η ελλιπής εκπαίδευση οδηγούν τις μικρές χώρες στους μισθοφόρους.

Οι γείτονες εκτός από τα διάφορα think tank που αξιοποιούν τους απόστρατους στρατιωτικούς και διπλωμάτες, έχουν τώρα και τη δική τους εταιρία  Sadat για να κάνουν τα παιχνίδια τους στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Εμείς τι έχουμε και τι κάνουμε; Κοκορομαχίες!!!!!

Στη φωτογραφία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με τη συμμετοχή του Αντνάν Τανριβερντί.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016