Ο Μπιναλί Γιλντερίμ,πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος του κοινοβουλίου της, απείλησε ακόμη και την Exxon Mobil που ξεκίνησε γεωτρήσεις στην Κύπρο. Μίλώντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης για το ερευνητικό πλοίο Piri Reis, το οποίο ήταν η αιτία της κρίσης 1987 στο Αιγαίο ο Γιλντιρίμ είπε ότι «οι μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους . Η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε όλες τις προσπάθειες αμφισβήτησης των νόμιμων συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου …Όλοι πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε μια ίντσα των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στις θάλασσες”.

Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να αμφισβητήσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. «Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια σοβαρή κρίση στο ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή ιδιοκτησία και κληρονομιά της ανθρωπότητας και επομένως η εκμετάλλευση δεν μπορεί να γίνεται από μια μόνο χώρα, μια κοινότητα. Πρέπει σίγουρα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και του Νότου”.

Αν αναρωτιέστε γιατί μετά από πολύ καιρό σιωπής ο Γιλντιρίμ εμφανίστηκε ,ίσως η απάντηση βρίσκεται στα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016