Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για έναν κόσμο «με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους», ακόμη κι αν η Βορειοατλαντική Συμμαχία καταφέρει να διασώσει τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα (INF) και να αποφύγει μια νέα κούρσα εξοπλισμών, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Καλούμε τη Ρωσία να συμμορφωθεί ξανά με τη Συνθήκη INF (…) Παράλληλα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο χωρίς την INF και με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ από τη Σόφια έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.
Την 1η Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποσυρθούν από τη συνθήκη αυτή σε έξι μήνες, αν η Ρωσία δεν σταματήσει να την παραβιάζει. Σε απάντηση η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη, καταγγέλλοντας «φανταστικές κατηγορίες», ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι χρειάζεται δύο χρόνια για να αναπτύξει νέους χερσαίους πυραύλους.
«Η συνθήκη αυτή υπήρξε ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών εδώ και δεκαετίες. Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.
Από την πλευρά του ο Μπορίσοφ, ο οποίος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι επιθυμεί «να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την ισχύ της διπλωματίας για να μην εισέλθουμε σε μια κούρσα εξοπλισμών».
«Όχι μόνο η Βουλγαρία δεν είναι Δούρειος Ίππος για τη Ρωσία στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι ένα από τα πιο πιστά και πειθαρχημένα μέλη του», υπογράμμισε ο ίδιος, την ώρα που η Σόφια διατηρεί ισχυρούς οικονομικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016