Υποστηριξε το militaire
Άποψη ΠΝ
17/05/2018 | 06:04 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Ο εξορθολογισμός του προσωπικού στο ΠΝ και ποιοι στοχεύουν άδικα τους Υπαξιωματικούς…

Ο εξορθολογισμός του προσωπικού στο ΠΝ και ποιοι στοχεύουν άδικα τους Υπαξιωματικούς...
Ένα άρθρο περί εξορθολογισμού του προσωπικού στο ΠΝ που δημοσιεύθηκε στο defencereview προκάλεσε την απάντηση από απόστρατο αξιωματικό εξ υπαξιωματικών .

Το άρθρο μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μία “από τις κυριότερες παθογένειες είναι το γεγονός πως οι Υπαξιωματικοί του Π.Ν εκ της ΣΜΥΝ υπηρετούν ως υπαξιωματικοί εν πλω υπηρετώντας σε μονάδες κρούσης περί τα 16 χρόνια ενώ εκ των υστέρων προάγονται στον βαθμό του Σημαιοφόρου και υπηρετούν περί τα 17 χρόνια σε υπηρεσίες ξηράς”.
Η απάντηση:

Ο πληροφοριοδότης του άρθρου, σίγουρα δεν γνωρίζει, δεν έχει σχέση με ναυτικό ή πιθανόν να διακατέχεται από κάποιο κόμπλεξ ανωτερότητας και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Το σκεπτικό του στηρίζεται σε μια “μελέτη” του ΓΕΝ από το 2015 την οποία όπου βρεθούν κι όπου σταθούν την παρουσιάζουν (ακόμη και στην ενημέρωση των Επιτίμων Α/ΓΕΝ) και είναι πέρα για πέρα λανθασμένη, διότι ξεκινάει από λάθος βάση και δεδομένα, αφού εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.
Για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι και για να μην γίνονται παρεξηγήσεις, είναι αδιανόητο και προσβλητικό για τους αποφοίτους της ΣΜΥΝ, οι παραλήψεις, και τα λάθη της εκάστοτε ηγεσίας του ΓΕΝ, καθώς και οι αθέμιτες παρεμβάσεις (κοινώς ρουσφέτια) που έχουν σαν αποτέλεσμα την ανισοκατανομή του κατώτερου προσωπικού, να τα χρεώνουν στην σταδιοδρομία και εξέλιξη των Αξιωματικών που προέρχονται από την μοναδική παραγωγική Σχολή Υπαξιωματικών του ΠΝ.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι Αμερικάνικο Ναυτικό με δύο κατηγορίες προσωπικού, τους Αξιωματικούς  από την Ναυτική Ακαδημία (Annapolis) και τους enlisted (υπαξιωματικούς απευθείας κατάταξης).
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (και γενικά οι  Ελληνικές Ε. Δ.) είναι δομημένο σε τρεις κατηγορίες στελεχών,  τους προερχόμενους από ΑΣΕΙ (ΣΝΔ , ΣΣΑΣ) τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ (ΣΜΥΝ) και τους Εθελοντές/Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΜΘ/ΕΠ.ΟΠ.).
Σε γενικές γραμμές οι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΕΙ και ιδιαίτερα οι από την ΣΝΔ, αρχικά στην καριέρα τους ως κατώτεροι Αξιωματικοί, στελεχώνουν αποκλειστικά τα Π. Πλοία για εκπαίδευση, εμπειρία, εξειδίκευση και αργότερα ως  Ανώτεροι Αξιωματικοί σε θέσεις κυβερνήτων – διευθυντών  ή υπηρετούν σε κάποιες χαμηλότερες  επιτελικές θέσεις, όπου τελικά ως Ανώτατοι Αξιωματικοί, αποκλειστικά σε μεγάλες επιτελικες θέσεις του ΠΝ.
Οι προερχόμενοι από την ΣΜΥΝ υπηρετούν αρχικά ως υπαξιωματικοι και αργότερα ως Ανθυπασπιστές, αναλόγως της ειδικότητας τους, επί το πλείστον  σε πολεμικά πλοία ή στα συνεργεία των ναυσταθμων και από το 2010, όταν συμπληρώσουν 19 έτη ευδόκιμης υπηρεσίας, προάγονται σε αξιωματικούς, για να καλύψουν θέσεις κατωτέρων αξιωματικών σε Ναυσταθμους, συνεργεία, Ν. Υπηρεσίες και Επιτελεία, καθώς οι προερχόμενοι από την ΣΝΔ στους βαθμούς αυτούς, υπηρετούν αποκλειστικά (όπως προείπαμε) στα Π. Πλοία και ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος.
Έτσι οι προερχόμενοι από ΑΣΣΥ είναι διπλά χρήσιμοι και αρκετά φθηνότεροι.
Έχουν την ίδια μόρφωση και εκπαίδευση δίνοντας πανελλαδικές εξετάσεις με όλους τους εισακτέους στα ΑΣΕΙ, αφού οι διαφορά στα μόρια των πρώτων στις ΑΣΣΥ, είναι ελάχιστη με τους τελευταίους στα ΑΣΕΙ.
Επίσης προς το τέλος της καριέρας τους, όταν γίνουν Ανώτεροι Αξιωματικοί (όσοι καταφέρουν να φτάσουν) μπορούν με τις ειδικές γνώσεις τους, να υπηρετούν και σε κάποιες επιτελικες θέσεις, όπου απαιτείται ειδική εμπειρία, εξειδίκευση και κατάλληλη μόρφωση.
Η τρίτη κατηγορία είναι οι ΕΜΘ/Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΜΘ/ΕΠ.ΟΠ.) οι οποίοι προσλαμβάνονται  ως κατώτερο εξειδικευμένο (υποτίθεται) προσωπικό και εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστή/Αρχικελευστή.
Η μη πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ. τα τελευταία οκτώ χρόνια (με την ανοχή της εκάστοτε στρατιωτικής ηγεσίας), είναι αυτό που έχει δημιουργήσει το τεράστιο κενό προσωπικού, με αποτέλεσμα τα πληρώματα των Π. Πλοίων να είναι ελλιπή και κυρίως γερασμένα, καθώς η πρόσληψη τους έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο ώστε να γίνεται η προβλεπόμενη και σωστή αναπλήρωση.
Οι ΕΠ.ΟΠ μεγαλύτερης ηλικίας θα έπρεπε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, να εξέρχονται και αυτοί των πλοίων και να υπηρετούν στην ξηρά με μια δεύτερη ειδικότητα ως Οδηγοί, Ειδικοί φρουροί, Πυροσβέστες κτλ.
Ο πολύ μικρός αριθμός εισακτέων στην ΣΝΔ και στην ΣΜΥΝ έχει σαν αποτέλεσμα σε μερικά χρόνια, οι απόφοιτοι των δύο αυτών Παραγωγικών Σχολών, να μην επαρκούν ούτε για τα πλοία, πόσο δε, για να στελεχώσουν υπηρεσίες και επιτελεία.
Συμπερασματικά, αυτό πού έχει γιγαντώσει και μεγεθύνει το πρόβλημα που επικαλείται το “δημοσίευμα”, είναι οι μηδαμινές προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. τα τελευταία οχτώ χρόνια, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση ποιότητας και αντοχής, λόγο της μεγάλης ηλικίας των ήδη υπηρετούντων ως κατώτερο προσωπικό των πολεμικών πλοίων, σε συνδυασμό με τον ελάχιστο αριθμό εισακτέων στις δύο παραγωγικές σχολές του ΠΝ.
Καλό θα είναι λοιπόν η στρατιωτική ηγεσία του ΠΝ να στραφεί και να πιέσει την πολιτική ηγεσία με τα ατράνταχτα επιχείρηματα που διαθέτει, ώστε να προσληφθούν ΕΠ.ΟΠ, αν θέλουν να διατηρηθεί το αξιόμαχο του ΠΝ και να αφήσουν τις μεσοβέζικες, απλοϊκές και αποτυχημένες λύσεις που προτείνει το άρθρο, ή όπως οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), ένας απαράδεκτος και αποτυχημένος θεσμός που προϋπήρχε από το 1992 και ο οποίος έγινε ακόμη χειρότερος, με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνονται σε κανέναν διαγωνισμό οι προκηρυσσόμενες θέσεις.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις και στην περίπτωση μας το Πολεμικό Ναυτικό, για να είναι αποτελεσματικό, το προσωπικό που υπηρετεί στα πλοία δεν πρέπει να είναι γερασμένο.
Αυτό είναι βασική αρχή σε όλα τα σύγχρονα Πολεμικά Ναυτικά.
Οι απαιτήσεις των Πολεμικών Πλοίων είναι ιδιαίτερες και μεγάλες, ειδικά όταν οι “γείτονες σου” είναι αυτοί που είναι.
Όσοι έχουν υπηρετήσει στα πολεμικά πλοία σίγουρα το αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά, όπως θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί κι αυτός που έδωσε το παραπάνω άρθρο να δημοσιευθεί, μα περισσότερο από όλους, αυτοί που έκαναν την συγκεκριμένη “Μελέτη” και την πλασάρισαν στην ηγεσία για να κρύψουν την μεθοδευμένη και απαράδεκτη νομοθετική παρέμβαση που έκαναν στον νόμο 2439/96, ώστε να απαλλαγεί η κατηγορία τους από την δυσμενή κρίση του μη κυβερνητικού καθήκοντος σε μεγάλο Πολεμικό Πλοίο.
Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί, όπου με 79 οργανικές θέσεις μαχίμων Πλοιάρχων, να υπηρετούν σήμερα κοντά στους 300!!!
Αλλά αυτά, επειδή άπτονται της “δικής μας προέλευσης” και δεν μας βολεύει ως κατηγορία, ας ρίξουμε όλο το “ανάθεμα” στη σταδιοδρομική εξέλιξη των αποφοίτων της ΣΜΥΝ, λαμβάνοντας μέτρα περαιτέρω οικονομικής και σταδιοδρομικής υποβάθμισης των Στελεχών, άσχετα αν το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.

“Εμείς” τότε θα είμαστε σπίτια μας.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το βλέπουν οι αρμόδιοι τόσο επιδερμικά και συντεχνιακά.
Θες χαμηλόβαθμο προσωπικό και αξιόμαχο Στόλο… προκηρρύσεις “χτες” διαγωνισμό πρόσληψης ΕΠ.ΟΠ.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όπου οι ηγεσίες “παραμυθιάζονται” και δεν αντιλαμβάνονται που εστιάζεται η υποστελέχωση του ΠΝ από χαμηλόβαθμο προσωπικό, θα καλεστούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε μερικά χρόνια και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι από τους 6 ορόφους του ΓΕΝ και των υπολοίπων Μείζονων Σχηματισμών του ΠΝ, θα είναι ζήτημα αν μπορούν να στελεχώσουν τον έναν, κυρολεκτικά!! Στο δε Στόλο, θα είναι ζήτημα η Στελέχωση του 50% των Πολεμικών Πλοίων.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης