Όσο εμείς “κάνουμε παιχνίδι” για να παραλάβουμε ακόμη και πολεμικά πλοία τα οποία απορρίπτονται από τα ΠΝ των χωρών που τα ναυπηγούν -βλέπε περίπτωση αμερικανικών φρεγατών- το καθεστώς Ερντογάν “ρίχνει” στη θάλασσα πλοία που έχουν να ναυπηγηθεί εξολοκλήρου στη γειτονική χώρα. Με αδυναμίες θέλετε; Να το δεχτούμε. Αλλά δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει ότι η Τουρκία “έχτισε” και συνεχίζει να “χτίζει” στόλο, όσο εμείς επιμένουμε να απαξιώνουμε τον δικό μας.

Επιπλέον η Τουρκία έχει αρχίσει να εξάγει τα πλοία που ναυπηγεί. Ο Ερντογάν μίλησε στην τελετή για την έναρξη ναυπήγησης πολεμικού πλοίου που προορίζεται για το Πακιστάν. Είναι το τρίτο πλοίο του προγράμματος MILGEM Corvette. Με αφορμή αυτή τη τελετή ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει τις απόψεις της Τουρκίας. Χρήσιμη η υπενθύμιση εν όψει των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας που ξεκινούν αύριο. Είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι υποχρέωση, παρά επιλογή, να είμαστε ισχυροί στρατιωτικά και διπλωματικά . Με αυτό το πνεύμα, κινητοποιήσαμε από το 2002 όλα μας τα μέσα, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το μερίδιο της εγχώριας παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία”.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο εμπάργκο κατά της Τουρκίας μετά από την εισβολή στην Κύπρο και έκανε παράπονα για τα F-35 που η Τουρκία έχει πληρώσει αλλά δε παραλαμβάνει από τις ΗΠΑ. Με αυτά τα δύο παραδείγματα υποστήριξε τη θέση του ότι πρέπει η Τουρκία να καλύπτει τις εξοπλιστικές της ανάγκες.

Επεσήμανε ότι οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες από 56 έχουν φθάσει τις 1.500 και ότι οι εξαγωγές αμυντικού υλικού έχουν ξεπεράσει τα 3 δις δολάρια, σε 9 χώρες.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τομέα των UAV’s και στις επιτυχίες τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Αντιμετωπίσαμε πίεση σε όλα τα μέτωπα που έχουμε δράση για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων επιχειρήσεων μας κατά της τρομοκρατίας στη Συρία και το Ιράκ και τον αγώνα μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο », είπε ο Ερντογάν.

 

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016