Ο Ερντογάν “παίζει” ακόμη και με την πιθανότητα να οδηγήσει την Τουρκία στην έξοδο από το ΝΑΤΟ; Το σενάριο δεν προέκυψε τώρα. Αναζωπυρώθηκε όμως με την απίστευτης έντασης σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας και με το άρθρο του Τούρκου προέδρου που δημοσιεύθηκε στους New York Times. Σ΄ αυτό ο Ερντογάν “απείλησε” ότι θα αρχίσει να αναζητά νέους συμμάχους…

Για να είμαστε ρεαλιστές: ο Ερντογάν μπορεί να φύγει και να πάει όπου θέλει. Η Τουρκία είναι μάλλον αδύνατο να φύγει από το ΝΑΤΟ κι έχει δίκιο ο Σάββας Καλεντερίδης που είχε πει στην συνέντευξή του στο Militaire.gr ότι “η Δύση θα κάνει ακόμη και πόλεμο” για να διατηρήσει την Τουρκία στην σφαίρα επιρροής της. Δεν ξέρουμε βέβαια αν αυτός ο πόλεμος θα ΄ναι εμφύλιος! Ο καθηγητής Κώστας Φίλης, εδώ και περίπου ένα χρόνο μιλώντας στο Militaire.gr είχε πει ότι το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική χώρα, δεν είναι απίθανο.

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης σ΄ όλη τη χώρα, όπου πιστοί του εκαπιδεύονται στη χρήση όπλων. Δεν το κρατά μυστικό και μάλλον το διαφημίζει.

Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν είναι ευχάριστο για εμάς, όσο κι αν -κακά τα ψέμματα- αισθανόμαστε ενδόμυχα μια ικανοποίηση για τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα. Αν ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει τη χώρα του “πρώτη γραμμή” μιας νέας συμμαχίας που δεν θα μπορεί παρά να περιλαμβάνει και ακραία στοιχεία εκτός από τη Ρωσία και το Ιράν, εμείς αυτομάτως γινόμαστε η “πρώτη γραμμή” άμυνας. Δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, όταν ακόμη και με την Τουρκία μέλος της Συμμαχίας, έχουμε τόσα σοβαρά προβλήματα.

Ίσως το πιθανότερο σενάριο να ΄ναι η επιτάχυνση της αποδόμησης του καθεστώτος Ερντογάν που θα προέλθει με αφόρητες πιέσεις στην οικονομία του και κατά συνέπεια στην τουρκική κοινωνία.

Όπως και να ΄χει οι μέρες που διανύουμε και αυτές που έρχονται είναι πονηρές και επικίνδυνες. Ελπίζουμε να έχει γίνει κατανοητό όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στο λεγόμενο πολιτικό προσωπικό.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016