Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Πολλά ερωτηματικά γεννά η επιμονή του Ερντογάν για την μετατροπή της κοιτίδας του Χριστιανισμού σε τζαμί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο σουλτάνος με την κίνηση αυτή θέλει να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που τον εγκατέλειψαν, αλλά να εκπληρώσει το όραμα του και να αυτοανακηρυχθεί Χαλίφης του Ισλάμ.

Παλαιότερα , την περίοδο πρωθυπουργίας του, είχε γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με παρόμοιο αίτημα και είχε απορριφθεί. Την φορά αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται για τη γνησιότητα της υπογραφής του Κεμάλ που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε Μουσείο και ρίχνει τη μπάλα στον Πρόεδρο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα με ένα προεδρικό διάταγμα να την μετατρέψει σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία , άλλωστε, έχει ανοίξει κατά κάποιον τρόπο ως χώρος προσευχής των πιστών. Από τους τέσσερις μιναρέδες της ακούγεται το εζάν, δηλαδή η πρόσκληση στους πιστούς για να προσευχηθούν και στο παρακείμενο Hunkar Kasri διορίστηκε ιμάμης το 2016, για να τελεί τις προσευχές. Γιατί λοιπόν αυτή η αγωνία; Γιατί επιμένει με τόσο πάθος σε αυτή την πρακτική που θα του προσθέσει και άλλα πολλά προβλήματα; Η απάντηση στο ερώτημα συνδέεται με την επικείμενη έναρξη της δίκης της αμαρτωλή Τράπεζας Χαλκ Μπάνκ, που είναι ο χρηματοδότης της οικογένειας Ερντογάν.

Η Τράπεζα εμπλέκεται στο σκάνδαλο παραβίασης του εμπάργκο εναντίον του Ιραν εξαιτίας του οποίου οι ΗΠΑ έχασαν πολλά λεφτά.  Ήδη εννιά εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν καταδικαστεί και εκτίουν τις ποινές τους.

Ο Ερντογάν ως γνωστόν εκβίασε τον Πρόεδρο Τραμπ και αποκόμισε  οφέλη για να απελευθερώσει τον ιερέα Μπρόνσον. Με την ίδια σκέψη εκβιάζει πιθανότατα τον Τράμπ για την υπόθεση της Τράπεζας που τον καίει.

Όπως αποκάλυψε ο Μπόλτον στο βιβλίο του ο Τράμπ άσκησε όση επιρροή μπορούσε για να καθυστερήσει την διεξαγωγή της δίκης και είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν να ¨τακτοποιήσει¨το θέμα. Φαίνεται ότι ο Τράμπ εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε αλλά η Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ είναι όντως  ανεξάρτητη και δεν ελέγχεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο.

Ο Δικαστής του Μανχάταν Ρίτσαρντ Μπέρμαν δέχθηκε το αίτημα των Εισαγγελέων και όρισε ημερομηνία έναρξης της δίκης τον Μάρτιο του 2021. Οι ποινές που προβλέπονται είναι βαριές . Η Τράπεζα σίγουρα θα καταστραφεί και πιθανότατα θα συμπαρασύρει όλο το τραπεζικό σύστημα  μαζί με τον Πρόεδρο και την οικογένεια του…

Ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα. Ή θα καταφέρει να σωθεί ή θα εξαφανιστεί. Η Αγία Σοφία είναι το μέσω με το οποίο μπορεί να απειλήσει τον βαλλόμενο από όλες τις πλευρές  Αμερικανό Πρόεδρο.  Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται …. Θα ρισκάρει, όμως,  να προκαλέσει τόσο την οργή του Χριστιανικού κόσμου αλλά και μεγάλης μερίδας του Ισλάμ που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις ενέργειες του σουλτάνου;

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016