Εδώ και αρκετές ημέρες κάποιοι παίζουν κυριολεκτικά με τα νεύρα και τις ζωές των ΕΜΘ. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ρυθμίσεις στο τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, ορισμένοι -ειδικά στο ΓΕΣ- αγνοούν επιδεικτικά και Αρχηγούς αλλά ακόμη και την πολιτική ηγεσία που πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο. Φαίνεται ότι μ΄ αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι εξασφαλίζουν “την επόμενη μέρα”. Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται θέσαμε ερώτημα στον ΑΝΥΕΘΑ Πάνο Ρήγα για το τι συμβαίνει και δεν συμβαίνει αλλά διαδίδεται σχετικά με τις προαγωγές των ΕΜΘ.

Η απάντηση:

“Επειδή υπάρχει μια παραφιλολογία σχετικά με την αναγκαιότητα εκτέλεσης χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας από τους ΕΜΘ ως προαπαιτούμενου για την προαγωγή τους στο βαθμό του Υπολοχαγού, για την άρση λοιπόν πάσης αμφιβολίας, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι εκδόθηκαν οδηγίες εφαρμογής του ν.4609/2019, όπως αυτό ζητήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία όλων των Γενικών Επιτελείων. Ειδικότερα, παρασχέθηκαν γραπτώς διευκρινίσεις, επί της εφαρμογής του παραπάνω νόμου και τα Γενικά Επιτελεία έγιναν αποδέκτες αυτών, χωρίς να ζητηθεί κάποια άλλη οδηγία.

Σχετικά με ορισμένες αμφιβολίες που εκφράστηκαν για τη νομιμότητα ή μη της εκτέλεσης χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας από τους ΕΜΘ, να σας τονίσω ότι η αναλογική εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης (παράγραφος 23 του άρθρου 10 του ν.4609/2019), στους ΕΜΘ κατ’ αντιστοιχία με τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ υπαξιωματικούς, αφορά αποκλειστικά στα απαραίτητα χρόνια για την προαγωγή τους στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νομοθέτης σαφώς (παράγραφος 5 του άρθρου 11) και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει την εξομοίωση των ΕΜΘ με τους υπόλοιπους υπαξιωματικούς, σε σχέση με τα σταδιοδρομικά σχολεία και το χρόνο διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016