Ο Α/ΓΕΝ Νίκος Τσούνης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όπου ήταν και το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του ΠΝ, σήμανε συναγερμό για την ανάγκη ενίσχυσης του Στόλου. Ορθά έπραξε, αλλά ίσως θα ΄πρεπε το καμπανάκι να ΄χει χτυπήσει νωρίτερα. Όταν στον σχεδιασμό των ελάχιστων εξοπλιστικών παρεμβάσεων που μπορούσαν να γίνουν, όλα τα λεφτά πήγαν σ΄  ένα πρόγραμμα -αυτό της αναβάθμισης των F-16- με αμφίβολη ανταποδοτικότητα. Το αποτέλεσμα είναι ο Στόλος να έχει μείνει πάλι έξω από τον πυρήνα των διορθωτικών κινήσεων που πρέπει να γίνουν στις ΕΔ.

Είπε μεταξύ άλλων ο Α/ΓΕΝ:

“Σήμερα που εν ‘όψει των κινδύνων που απειλούν την πατρίδα πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να βρεθούμε όλοι μαζί αποφασισμένοι να προασπίσουμε την ακεραιότητα της, την ελευθερία και την ευημερία των κατοίκων της. Δεν υπάρχει περιθώριο να βρεθεί κανείς ελειποβαρείς, όλοι οφείλουμε να δώσουμε ότι καλύτερο έχουμε και υπερβαίνοντας των δυνατοτήτων μας να επιτελέσουμε στο ακέραιο το καθήκον μας…

…Αποτελεί υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για ένα ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων και για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και αυτού που απορρέει από ένα «λάθος», το οποίο δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί όσο οι προκλήσεις εντείνονται τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η Πατρίδα απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, να διατηρήσουμε το αξιόμαχο, αλλά και να ενισχύσουμε το Στόλο. Η προσπάθεια αναμφισβήτητα δύσκολη, ιδιαίτερα τούτες τις ώρες, που η χώρα αντιπαλεύει να ξεπεράσει μία οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση.
Εμείς τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού από την πλευρά μας οφείλουμε την άριστη αξιοποίηση των μέσων που μας παρέχονται, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μάχες κερδίζονται με τον επαγγελματισμό και το ηθικό. Ζωή στα σκαριά, νόημα στα συστήματα που διαθέτουμε, μαχητικό πνεύμα στο Στόλο, δίνουν οι άντρες και οι γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού. Μέρα νύχτα, στη στεριά και στη θάλασσα, με τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν, κρατούν αξιόμαχα τα πλοία. Παρά τις ελλείψεις, εκπαιδεύονται για να είναι πάντα ετοιμοπόλεμοι και εξασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση των αποστολών, που αναλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό.
Όμως, το ότι σήμερα διαθέτουμε έναν αξιόμαχο στόλο ικανό να αποτρέψει κάθε κακόβουλη και επιθετική ενέργεια δεν σημαίνει ότι η ικανότητα αυτή μπορεί να διατηρηθεί στο διηνεκές χωρίς ανανέωση, αναβάθμιση και απόκτηση νέων σύγχρονων μονάδων που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές προκλήσεις των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών. Είναι ίδιον της ιστορίας, στρατοί που δεν εξελίσσονται, που δεν επενδύουν σε νέες τεχνολογικές δυνατότητες να έχουν μοιραία κατάληξη”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016