Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στην Αθήνα σε ημερίδα με θέμα “Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Εθνικής Άμυνας: 1974 έως σήμερα”. Εκεί συναντήθηκε με τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη, ο οποίος πάντα ανησυχεί για τα εθνικά θέματα. Πριν ξεκινήσει η ημερίδα οι δυο τους τα είπαν για αρκετή ώρα, χαμηλόφωνα. Ο κ.Χρηστίδης έχει πολλές φορές δημοσίως χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο σοβαρής κλιμάκωσης από την Τουρκία.

Τις τελευταίες ημέρες είναι γεγονός ότι η τουρκική παρουσία έχει ατονήσει και στην περιοχή της Κύπρου. Την Παρασκευή για παράδειγμα, το Barbaros και τα πολεμικά πλοία που το συνόδευαν είχαν αποχωρήσει από την περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου. Αυτό δεν εφησυχάζει κανέναν και πολύ περισσότερο τον Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος συχνά μιλά και ακούει τις εκτιμήσεις του Επίτιμου Α/ΓΕΝ.

Η ημερίδα

Την ημερίδα διοργάνωσε το Κέντρο Γεωπολιτικών Αναλύσεων του New York College, με την επιστημονική υποστήριξη του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε χαιρετισμό με θεματική: “Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο την παρούσα χρονική περίοδο”, όπου μεταξύ άλλων:
-Υπογράμμισε τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας στο περιφερειακό στρατηγικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.
-Επισήμανε το διακλαδικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ως συντελεστού εθνικής ισχύος.
-Τόνισε ότι οι ΕΔ παρουσιάζουν αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα και αντιμετωπίζουν την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.
-Αναφέρθηκε στο ευρύ πλέγμα διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών που υλοποιούν οι ΕΔ με χώρες της ευρύτερης περιοχής εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς και στη συμμετοχή τους σε πολυεθνικές επιχειρήσεις διεθνών οργανισμών για την υποστήριξη της ειρήνης.
-Ανέδειξε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα ως πολλαπλασιαστού ισχύος των ΕΔ, κάνοντας ειδική μνεία στον επαγγελματισμό, στην άρτια εκπαίδευση και στο υψηλό ηθικό του προσωπικού.

Όλη η ομιλία του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη ΕΔΩ

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016