Σε χοντρή πρόκληση απέναντι  σε όλη την Χριστιανοσύνη προχώρησε  ο ισλαμο -συντηρητικός Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν, σε αντίποινα για την αναγνώριση τηε Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Γερμανία αλλά και ικανοποιώντας την πάγια εμμονή των Τούρκων με την Αγιά Σοφιά.

Έτσι το  θρησκευτικό παράρτημα του κρατικού και άμεσα ελεγχόμενο από τον Ερντογαν τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet προχωρά στην ανάγνωση του Κορανίου από την Αγία Σοφία στο πλαίσιο  εκπομπής της Τουρκικής Κρατικής Τηλεόρασης.

 Συγκεκριμένα,καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανίου,  που διαρκεί από 6 Ιουνίου έως και 7 Ιουλίου ,οι λήψεις της εκπομπής  θα γίνονται από την Αγία Σοφία.Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα για το ‘sahur’ (πρωινή προσευχή πριν τη νηστεία), με τον τίτλο «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας»,  που θα προβάλλεται καθημερινά (για 30 ημέρες) στις 02.00, θα διαβάζεται από την Αγία Σοφία το Κοράνι.

Το οτι πρόκειται για  μια από τις πρώτες κινήσεις αντιποίνων – πλην όμως σχεδιασμένες – προκύπτει και από την εξής πληροφορία :Με τον τίτλο «Πρόταση από το AKP για την Αγία Σοφία ενάντια στη Γερμανία» η γνωστή ιστοσελίδα ODA TV αναφέρεται στη δήλωση που έκανε στο λογαριασμό του στο Twitter o Βουλευτής  του κυβερνώντος κόμματός AKP, κ. Samil Tayyar: «Εφόσον: οι ΗΠΑ ‘αγκάλιασαν΄ το ΡΚΚ και την παράλληλη δομή, η Γερμανία υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας, η φιλία έμεινε στο ράφι. Σειρά έχουμε εμείς τώρα: η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει στο προσκύνημα».  «Μετά την απόφαση της Γερμανίας για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων» αναμένονται με ενδιαφέρον οι συγκεκριμένες αντιδράσεις της κυβέρνησης AKP …», σχολιάζει το δημοσίευμα.

 Να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι για να πατήσουν κάπου και να στηρίξουν το σχέδιό τους να έχουν την Αγια Σοφία ως τζαμί  , υποστηρίζουν ότι  λειτούργησε για 916 έτη ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 έτη ως τζαμί, ενώ τώρα πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.

Τα ΜΜΕ

 Περιττό να πούμε ότι οι σχετικές αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ είναι αρκετές :«Ιστορικές στιγμές στην Αγία Σοφία – Για 30 ημέρες στο τζαμί της Αγίας Σοφίας θα διαβάζεται το Κοράνι» γράφει στην ιστοσελίδα της η Yeni Safak. To τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet ετοίμασε πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανίου, οι λήψεις της εκπομπής  θα γίνονται από την Αγία Σοφία, «έναν τόπο πολύ σημαντικό για τον ισλαμικό κόσμο», γράφει το δημοσίευμα. 

 Στα ιδια αναφέρονται επίσης οι ιστοσελίδες Sabah, Aksam, Haberler.com, Son Dakika: «Ιστορικές στιγμές στην Αγία Σοφία – εντός της εβοδμάδας λήγει η λαχτάρα», αναφέρει η τελευταία.

 

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η έντυπη έκδοση της Zaman με τον τίτλο «Στην Αγία Σοφία η ευλογία του Ραμαζανίου» καθώς και η  Milat με τον τίτλο «Ημέρες Κορανίου στην Αγία Σοφία». Ένα πολύ ευχάριστο νέο ήλθε πριν το Ραμαζάνι για τους πολίτες που περιμένουν να ανοίξει στο προσκύνημα ως τζαμί η Αγία Σοφία σχολιάζει η Milat.

Και “Ναμάζι της Άλωσης”

Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά την μαύρη επέτειο της Αλώσεως οργάνωση Τούρκων είχε κάνει προκλητική εκδήλωση μπροστά στην Αγιά Σοφιά τζαμί  με αίτημα να μετατραπεί σε τζαμί . Συγκεκριμένα, όπως ήδη έγραψε το Militaire, ο Σύνδεσμος της Νεολαίας Ανατολίας  διοργάνωσε συγκέντρωση μπροστα στη Αγιά Σοφιά στην Πόλη, συνοδεύοντας την εκδήλωση με  ναμάζι (προσευχή) .

 

Το ναμάζι αυτό -που το ονόμασαν  “Ναμάζι της Άλωσης” – πραγματοποιηθηκε   στις 4.00  με αίτημα είναι  να ανοίξει στο προσκύνημα ως τζαμί το Μουσείο της Αγίας Σοφίας. Στο ναμάζι συμμετείχαν χιλιάδες άτομα  από διαφορετικούς νομούς της Τουρκίας.

O Πρόεδρος του Παραρτήματος Κωνσταντινούπολης, του  Συνδέσμου της Νεολαίας Ανατολίας, κ. Ali Ugur Bulut, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Μακάρι το συντομότερο δυνατό να ακούσουμε το κάλεσμα του μουεζίνη για προσευχή από την Αγία Σοφία μας και όλοι μαζί να πραγματοποιήσουμε ναμάζι μέσα στην Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει στο προσκύνημα ως τζαμί. Το να κρατάς κλειστή την Αγία Σοφία είναι διαφορετικό από το να λες στον Έλληνα εγώ δεν μπορώ, έλα εσύ και άνοιξέ τη για δικό σου λογαριασμό.  Το να κρατάς κλειστή την Αγία Σοφία σημαίνει ότι δεν έμεινε δικαίωμα ζωής μου πλέον απέναντι στους Δυτικούς.(..)”. 

Λ.Λ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016