Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Nord Stream 2: Το Βερολίνο χαρακτήρισε “παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις” τις αμερικανικές κυρώσεις

Nord Stream 2: Το Βερολίνο χαρακτήρισε

Η κυβέρνηση της Γερμανίας επέκρινε σήμερα την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του αγωγού Nord Stream 2, χαρακτηρίζοντάς τες “παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις”.
“Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει. Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις”, τόνισε η Ούρλικε Ντέμερ εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε στις κυρώσεις.
“Επί της αρχής η ΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
“Στόχος της Επιτροπής ήταν πάντα να διασφαλίζει ότι ο Nord Stream 2 λειτουργεί με διαφανή τρόπο, με το απαραίτητο επίπεδο ρυθμιστικής εποπτείας”, υπογράμμισε.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, περνά κάτω από τη Βαλτική παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία και έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, η οποία ωφελείται περισσότερο από το έργο.
Περίπου το 18% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.
Το έργο της κατασκευής του αγωγού είναι μια επένδυση αξίας περίπου δέκα δισεκ. ευρώ που συγχρηματοδοτούν εξ ημισείας από τη μια η Gazprom και από την άλλη πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε χθες Παρασκευή το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στην κατασκευή του Nord Stream 2.
Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι ο αγωγός αυτός θα αυξήσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και έτσι να ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας. Η ΕΕ επικρίνει από την πλευρά της τη μεγάλη παρέμβαση των ΗΠΑ στην ενεργειακή της πολιτική.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης