Ένοπλοι επιτέθηκαν σε εξέδρα πετρελαίου στη νότια Νιγηρία και απήγαγαν τρεις εργαζόμενους, έναν Σκοτσέζο, έναν Καναδό κι έναν Νιγηριανό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας χθες Κυριακή.
Οι απαγωγές για λύτρα είναι συχνές στη χώρα, ειδικά στον πετρελαιοπαραγωγικό νότο. Τα θύματα γενικά αφήνονται ελεύθερα μετά την καταβολή των χρημάτων.
Περίπου έξι ένοπλοι επιτέθηκαν στην εξέδρα το Σάββατο το πρωί, γύρω στις 08:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Ογκμπέλε, στην Πολιτεία Ρίβερς. Άνοιξαν πυρ, κατόπιν απήγαγαν τους τρεις άνδρες πριν κινηθούν προς το πυκνό δάσος και τους βάλτους της περιοχής.
«Τα θύματα είναι ένας Καναδός, ένας Σκοτσέζος και ενημερωθήκαμε επίσης ότι ένας νιγηριανός εργαζόμενος επίσης αγνοείται», δήλωσε ο ταγματάρχης Αμπντουλάχι Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας, μέλος μιας ομάδας που έχει βαπτιστεί «Επιχείρηση Ασφαλές Δέλτα» (Operation Delta Safe).
«Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται για να σωθούν τα θύματα και να συλληφθούν οι κακοποιοί», πρόσθεσε.
Την εξέδρα στην οποία διαπράχθηκε η επίθεση εκμεταλλεύεται η εταιρεία Niger Delta Petroleum Resources.
Την Πέμπτη, δύο υπάλληλοι της Shell επίσης απήχθησαν στη νότια Νιγηρία. Οι δύο αστυνομικοί που τους φύλασσαν σκοτώθηκαν από τους δράστες της απαγωγής.
Η περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα ποταμού, από όπου εξορύσσεται το μεγαλύτερο μέρος του αργού που εξάγει η Νιγηρία, είναι αντιμέτωπη με τη δράση τόσο συμμοριών κακοποιών, όσο και ένοπλων οργανώσεων που αξιώνουν να κατανεμηθεί στην περιοχή μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγικών πόρων της Πολιτείας Ρίβερς.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016