Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, εγκαινίασαν  το απόγευμα την ανακαινισμένη Panamax size δεξαμενή «Βιολαντώ Γουλανδρή» των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.

Πανηγυρικό το κλίμα ,όπως και οι ομιλίες. Ωστόσο όπως έχουμε ξαναγράψει ο χρόνος θα δείξει αν η λύση που έχει επιλεγεί θα ΄ναι πραγματικά βιώσιμη. Η μεταβίβαση του ναυπηγείου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και ελπίζουμε ότι το μοναδικό πρόβλημα που την εμποδίζει είναι η γραφειοκρατία, όπως λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων. Λογικά αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και το μόνο που θα απομένει θα ΄ναι να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις της εταιρείας που εμπιστεύθηκε η κυβέρνηση για τη σωτηρία του Νεωρίου.Μέχρι τότε καλό θα ΄ναι να αναμένουμε.

Τι έγινε στα εγκαίνια

«Αυτή η δεξαμενή πίσω μου σήμερα σε πλήρη λειτουργικότητα και ανακαινισμένη, βρέθηκε μέσα στη θάλασσα βυθισμένη σκορπώντας θλίψη στους εργαζόμενους» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, επενδυτής στο Νεώριο, Παναγιώτης Ξενοκώστας ο οποίος ζήτησε από την πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταβίβασης των μετοχών ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εταιρείας, μία από τις οποίες είναι η πληρωμή 25 τουλάχιστον μισθών από την προηγούμενη εργοδοσία.

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Άμυνας κ. Αποστολάκης υπογράμμισε την σημασία που έχει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κάτι που, όπως είπε, συνιστά ύψιστη εθνική προτεραιότητα.

Αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με το θαλάσσιο στοιχείο καθώς και στην κεφαλαιώδη αξία των νησιών στη γεωπολιτική αξία της χώρας. Υπογράμμισε επίσης το σημαντικό διττό ρόλο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, ως εθνικού κεφαλαίου και ως σημαντικού πυλώνα της οικονομίας. Χαρακτήρισε το εγχείρημα στη Σύρο ως παράδειγμα για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Ειδική μνεία έκανε στους διαχρονικούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων με το Νεώριο Σύρου, ενώ επισήμανε τη συσχέτιση της εύρωστης αμυντικής υπόστασης της χώρας με τις στρατηγικές βιομηχανικές υποδομές, οι οποίες αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος με άμεσα οφέλη για την επισκευαστική ικανότητα και διαθεσιμότητα του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο Στέργιος Πιτσιόρλας στάθηκε ιδιαίτερα στο μέλλον, τονίζοντας ότι μετά τα μνημόνια και την κρίση, το Νεώριο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στο γεγονός της συσσωρευμένης σκόνης από αμμοβολές που αποτελούσε περιβαλλοντική βόμβα για το νησί για χρόνια, ενώ ήδη σήμερα, είπε, η μισή ποσότητα έχει απομακρυνθεί και στο πρόγραμμα είναι στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση. «Η απομάκρυνση γίνεται με όλους τους κανόνες που πρέπει να γίνει» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Έχουν γίνει βήματα μεγάλα και όντως έχουμε εμπιστευθεί ένα κομμάτι της εθνικής περιουσίας στην ONEX και μέχρι στιγμής πιστεύω ότι ανταποκρίνεται και πρέπει να έχει την αίσθηση της ευθύνης που έχει αναλάβει». Θα πρέπει η ανάπτυξη του ναυπηγείου «να συμβολίσει και τον νέο τύπο ανάπτυξης που θέλουμε για τη χώρα μας» παρατήρησε ο κ. Πιτσιόρλας. Ο Υφυπουργός Οικονομικών και ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης σύντομα.

Εκ μέρους των εργαζομένων, μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη σελίδα του Νεωρίου, ευχαριστώντας θερμά και τον Πάνο Ξενοκώστα για την απόφαση επένδυσης στο ναυπηγείο της Σύρου. Ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Πιτσιόρλα και Αποστολάκη έκανε έκκληση να προωθήσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και το επίσημο “πέρασμα” του Νεωρίου στα χέρια του Π. Ξενοκώστα.

«Παρακαλώ παραμερίστε τη άρρωστη γραφειοκρατία, την άρρωστη ιδεοληψία μερικών δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων υπηρεσιών και κάντε το όνειρό μας, το όνειρο όλων των εργαζομένων πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τέλος, σε παρόμοιο τόνο και ο κ. Ξενοκώστας πρόσθεσε, πως: «Είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Ό,τι είναι εφικτό θα γίνει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης». Επανέλαβε δε τη δέσμευσή του πως, «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μεταβίβαση οι εργαζόμενοι θα πάρουν στο ακέραιο ό,τι έχουμε συμφωνήσει» και κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τους πελάτες – εφοπλιστές που πίστεψαν ξανά στο Νεώριο και την αναγέννησή του.

Τέλος, ο ίδιος υπενθύμισε ότι ως τώρα, σε δέκα μήνες λειτουργίας, πέρασαν 60 πλοία από το ναυπηγείο, ενώ για το 2019 ανέφερε πως στόχος είναι να έχουν επισκευαστεί 120 πλοία συνολικά.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016