Ιαπωνική λύση στην αεροπυρόσβεση; Φαίνεται ότι το συζητάμε σοβαρά, θέλουμε να βάλουμε στο “κόλπο” τους Ευρωπαίους και το κυριότερο, οι Ιάπωνες κατασκευαστές του μοναδικού νέου πυροσβεστικού αεροσκάφους που κατασκευάζεται είναι ενθουσιασμένοι με τις ελληνικές επιδόσεις στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Σήμερα στην Αθήνα ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ θα συναντήσει τον Ιάπωνα ομόλογό του, ο οποίος είναι υφυπουργός. Το κύριο θέμα της συζήτησης είναι το υπό κατασκευή αεροσκάφος ShinMaywa US-2 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης αλλά και σε έρευνα και διάσωση.

Και τα δύο αυτά επιχειρησιακά πεδία ενδιαφέρουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά σχεδόν όλη την Ευρώπη. Γι΄ αυτό και η προσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα, είναι να βάλουν όλοι οι Ευρωπαίοι χρήματα, ώστε να αγοραστούν από τους Ιάπωνες οκτώ έως 12 αεροσκάφη, σε πρώτη φάση.

Οι Ιάπωνες είναι πολύ θετικοί να συνεργαστούν με την Ελλάδα, γιατί βλέποντας βίντεο με επιχειρήσεις των Ελλήνων πιλότων με Canadair έμειναν κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα! Και ποιος δεν μένει. Θέλουν λοιπόν να αξιοποιήσουν την ελληνική εμπειρία ακόμη και για την πιστοποίηση του αεροσκάφους τους στην πυρόσβεση ,αν είναι δυνατόν.

Το αεροσκάφος της Ιαπωνίας είναι το μοναδικό νέο αεροσκάφος για τέτοιες αποστολές. Η παραγωγή των Canadair είναι πλέον παρελθόν και οι Ιάπωνες είδαν το κενό στην αγορά και αποφάσισαν να το εκμεταλλευθούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιάπωνες έχουν επαφή με την Ελλάδα για το θέμα του αεροσκάφους τους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος είχε συναντηθεί με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας κ.Υasuhiro Shimizu με τον οποίο συζήτησαν για  ενδεχόμενη συνεργασία για τον εφοδιασμό ελληνικών υπηρεσιών ασφάλειας με αεροσκάφη περιπολίας και Έρευνας και Διάσωσης ( SAR.) αλλά και ανάγκες πυρόσβεσης,

Στις 19 Δεκεμβρίου  είχε γίνει συνάντηση της ιεραρχίας της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ  (ΓΔΔΑΕΕ ) με στελέχη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα με επικεφαλής την Emi Mashiko, η οποία συνοδευόταν από εκπροσώπους της εταιρείας Shin-Maywia Industries. Στην συνάντηση ήταν και στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως είχε ανακοινωθεί, συζητήθηκαν θέματα διακρατικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της εταιρείας Shin-Maywia Industries, οι προοπτικές συνεργασίας της με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η ενδεχόμενη εκμετάλλευση συναφών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Λόγω της σύνθεσης της συνάντησης ( παρουσία Λιμενικού-Ακτοφυλακής , Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής) ενισχύoνται κάποιες πληροφορίες, ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει, μεταξύ άλλων και  το ενδεχόμενο προσέγγισης ιαπωνικής λύσης στους προαναφερθέντες τομείς. Στα υπό εξεταση ενδεχόμενα ήταν και πιθανή επιλογή συμπαραγωγής του αμφίβιου αεροσκάφους ShinMaywa US-2 που έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί σε  καταστάσεις έρευνας και διάσωσης μακράς ακτίνας δράσης και σε συνθήκες υψηλού κυματισμού.Ένα παλιότερο μοντέλο αυτού του αεροσκάφους είχε χρησιμοποιηθεί πειραματικά και ως πυροσβεστικό.
Η πρωτη επαφή είχε γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά το ταξίδι που έκανε στο Τόκιο ο Γεν. Διευθυντής ΓΔΑΕΕ ναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης προς αναζήτηση βιομηχανικών συνεργασιών στο τομέα της άμυνας και ασφάλειας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016