Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Νέα ερωτήματα καμία απάντηση για τον διοικητή της ΕΥΠ

Νέα ερωτήματα καμία απάντηση για τον διοικητή της ΕΥΠ

Η κυβέρνηση πριν κλείσει μήνα καλείται να αντιμετωπίσει το πρώτο θέμα που τη βάζει στη γωνία. Το όνομά του Παναγιώτης Κοντολέων, νέος διοικητής της ΕΥΠ. Τα ερωτήματα για την επιμονή του πρωθυπουργού σ΄ αυτή την επιλογή μέρα με τη μέρα πληθαίνουν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναγκάστηκε πολύ νωρίς να κάνει την δήλωση που οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι κάνουν όταν θέλουν να αποφύγουν τις απαντήσεις: “Ας αφήσουμε τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες” δήλωσε. Μόνο που τα ερωτήματ που προκύπτουν από ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών δεν έχουν να κάνουν με μικροκοκμματικές σκοπιμότητες, αλλά με την ουσία του θέματος.
Ως γνωστόν χθες και μετά από πολλές πιέσεις η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το βιογραφικό του νέου διοικητή της ΕΥΠ.
Σ ΄ αυτό αναφέρεται:

«O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. To 1999 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών».

Η έρευνα ωστόσο που έκανε η «Εφ.Συν.» αναδεικνύει πολλά προβληματικά σημεία στην πιο πάνω ανακοίνωση τα οποία χρήζουν απάντησης. Ειδικότερα:
– Αν επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, του οργανισμού δηλαδή που αναγνωρίζει ακαδημαϊκούς τίτλους του εξωτερικού, θα διαπιστώσει ότι στη σχετική λίστα με τα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, υπάρχει μία και μοναδική καταχώρηση που αφορά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το αντικείμενό της δεν είναι το Management αλλά το Department Of Music. Αν μη τι άλλο από τη Μουσική έως τη Διοίκηση υπάρχει μια απόσταση…

– Ως γνωστόν, όποιος έχει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό τίτλο του εξωτερικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο τίτλος αυτός αποτελεί και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της χώρας. Εντύπωση προκαλεί στην κυβερνητική ανακοίνωση η… μάλλον γενική και αόριστη αναφορά ότι ο κ. Κοντολέων «μιλάει αγγλικά».
– Η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας σήμερα ουσιαστικά απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» αν ο τίτλος του κ. Κοντολέοντος είναι όντως αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος, δηλαδή τον ΔΟΑΤΑΠ. Θα επαναλάβουμε λοιπόν το ερώτημα. Έχει ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πανεπιστημιακό τίτλο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα; Τον κατέθεσε ποτέ προκειμένου να πάρει την σχετική έγκριση ή όχι;
Αν ναι, τότε, όντως δεν υπάρχει πρόβλημα στο κομμάτι των τίτλων του. Αν όχι, τίθεται τεράστιο ζήτημα καθώς, αφ’ ενός αυτό σημαίνει ότι ο κ. Κοντολέων δεν έχει τους απαιτούμενους τίτλους για τη θέση που προορίζεται -μιας και ο νόμος για την πλήρωσή της είναι σαφής- αφ’ ετέρου σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει μια ουσιαστική παρατυπία, διαβεβαιώνοντας ότι ο κ. Κοντολέων έχει τα προσόντα, ενώ δεν τα έχει.
Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 3649/2008 «ΕΥΠ κι άλλες διατάξεις» είναι ξεκάθαρος ως προς τα προσόντα του εκάστοτε διοικητή. Ειδικότερα, στο άρθρο 9, παράγραφος 3 του νόμου αναφέρεται:
«Για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».
Στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου νόμου αναφέρεται και κάτι άλλο που φαίνεται ότι επίσης παραβίασε η κυβέρνηση: «Τον διοικητή βοηθούν στο έργο του δύο υποδιοικητές», την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρεις υποδιοικητές πριν από λίγες μέρες.

 Ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξηγήσεις που έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, αποδεικνύονται τουλάχιστον ελλιπείς. Κι αυτό διότι, όπως αναδεικνύεται από νέο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο ο κ. Κοντολέων διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την συγκεκριμένη θέση, όπως αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύσει τόσο το πτυχίο του κ. Κοντολέοντα όσο και το πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, οφείλει να παύσει αμέσως τη διαδικασία διορισμού του.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης