Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
13/07/2023 | 11:52 (ενημερώθηκε 10 μήνες πριν)
Militaire News

ΝΑΤΟ: Η «μοναξιά» του κ.Ζελένσκι- Χρ. Καπούτσης

ΝΑΤΟ: Η «μοναξιά» του κ.Ζελένσκι- Χρ. Καπούτσης

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Με το κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.  Βασικό θέμα της Συνόδου ήταν ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Στα συμπεράσματα, είναι οι εγγυήσεις ασφάλειας, που έδωσαν οι ηγέτες της Δύσης στην Ουκρανία, όχι όμως και ημερομηνία ένταξής  της, στο ΝΑΤΟ. «Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές για τον ουκρανικό λαό, αλλά πρόκειται για εγγυήσεις προς την Ουκρανία στον δρόμο της ένταξης στο ΝΑΤΟ  και όχι για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι.

Ομόφωνα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας. Το μέλλον της χώρας θα είναι μέσα στη Συμμαχία, αλλά όχι πριν τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία. Ασφαλώς, η απουσία χρονοδιαγράμματος γι’ αυτή την ένταξη δυσαρέστησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ήλπιζε σε κάτι παραπάνω. «Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο είναι απολύτως σωστό να μην δοθεί ακόμη ημερομηνία ένταξης» ανέφερε,  η Γερμανίδα υπουργός  Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ , επισημαίνοντας ότι ακόμη «κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος». Να προσθέσουμε, ότι, όντως κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, όμως, ούτε και πως θα τελειώσει δεν ξέρουμε! Και αυτό είναι σημαντικό, διότι, θα μάθουμε,  από το αποτέλεσμα, ποια θα είναι και η «σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Όμως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν ότι, θα συνεχίσουν να ενισχύουν την Ουκρανία, με πολεμικό υλικό, για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς, κατά το δυνατόν, τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις, αλλά και να σχεδιάσει αντεπιθέσεις προς ανακατάληψη εδαφών που έχουν περάσει με τη βία στον έλεγχο της Ρωσίας. Οι  Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι, όπως υποστηρίζουν,  να πάρουν πίσω όλα τα χαμένα εδάφη τους, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας. Η Ρωσία έχει προσαρτήσει επίσημα την Κριμαία, το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα, το Λουχάνσκ και το Ζαπορόζιε και είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αυτά τα εδάφη.

Είναι απόλυτα σαφές ότι,  το μέλλον,  της Ουκρανίας θα κριθεί στο πεδίο των μαχών,  στο πολεμικό μέτωπο, από την τελική έκβαση του πολέμου. Τα όπλα θα δώσουν την τελική λύση. Η Ειρήνη, ως προοπτική, απουσιάζει …. Η Ρωσία, για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ειρηνική διευθέτηση του ρωσο-ουκρανικού, απαιτεί την ουδετερότητα της  Ουκρανίας (καμία συνεργασία με το ΝΑΤΟ) , ενώ δεν διαπραγματεύεται την επιστροφή ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει. Από την πλευρά της η Ουκρανία, έχει ως Στρατηγικό στόχο της την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την επιστροφή όλων των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι από την έναρξη του πολέμου. Για αυτό επισημαίνουμε, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόβλεψη, πως θα τελειώσει ο Πόλεμος στην Ουκρανία.

Πάντως η Δύση συνεχίζει να είναι γενναιόδωρη προς την Ουκρανία, παρέχοντας δωρεάν σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Η Γερμανία συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία  εκτοξευτές και πυραύλους για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βίλνιους. “Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υπεράσπιση των ζωών στην Ουκρανία απέναντι στον ρωσικό τρόμο”, έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram.

Οι αμερικανοί σχεδιάζουν και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε  τη Δύση ότι δημιουργεί «πυρηνική απειλή» για τη χώρα του με τους σχεδιασμούς της όσον αφορά την παράδοση αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 (Lockheed Martin) στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. «Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στο NATO δημιουργούν κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία κι αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Lenta.

«Τα αποτελέσματα της Συνόδου του Βίλνιους θα αναλυθούν προσεκτικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις απειλές για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Ρωσίας, θα απαντήσουμε την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας» ανέφερε το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας.

Δύο πρόσθετες παρατηρήσεις επί του πολεμικού πεδίου. Η Ουκρανία,  εξαρτάται απόλυτα από την στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τη Δύση,  δεδομένης της περιορισμένης ικανότητάς της να κατασκευάζει όπλα. Εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τη Δύση, όχι μόνο για το πυροβολικό, αλλά για όλα τα μεγάλα οπλικά συστήματα,  σε αντίθεση με τη Ρωσία που  διαθέτει σημαντική ικανότητα κατασκευής όπλων. Οι ΗΠΑ , σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, θα στείλουν «πυρομαχικά διασποράς»  στην Ουκρανία προκειμένου να  στηρίξουν τον ουκρανικό στρατό ώστε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις ρωσικές επιθέσεις. Τα πυρομαχικά διασποράς ρίπτονται ως βόμβες από αεροσκάφη ή εκτοξεύονται από οβιδοβόλα και πυροβόλα και είναι ιδιαίτερα φονικά . Περιέχουν εκατοντάδες μικρές βόμβες που διασκορπίζονται σε ιδιαίτερα μεγάλες εκτάσεις, σκοτώνοντας όχι μονάχα στρατιώτες, αλλά κυρίως αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Περισσότερες από 100 χώρες μεταξύ αυτών, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν υπογράψει μια διεθνή συμφωνία που απαγορεύει ρητά, την κατασκευή και αποθήκευση πυρομαχικών διασποράς.

Και το δεύτερο, τι συμβαίνει στο μέτωπα, όπου οι επιθέσεις των ρώσων  κινούνται με βραδείς ρυθμούς, ενώ οι αντεπιθέσεις των ουκρανών, καταγραφούν περιορισμένη επιτυχία.

Η ερμηνεία βρίσκεται, μάλλον  στην τακτική των επιχειρησιακών σχεδίων των ρώσων στρατηγών, που στοχεύουν στην εξουδετέρωση της ισχυρής ουκρανικής άμυνας με τις λιγότερες απώλειες, καθότι ετοιμάζονται για ένα πόλεμο φθοράς του αντιπάλου  μακράς χρονικής διάρκειας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης