Ναρκοθηρευτικά εξοπλισμένα με drones! Ποιες χώρες τα παρήγγειλαν

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει αν και πότε θα εκσυγχρονίσουμε τις φρεγάτες μας ,που πρώτα βέβαια χρειάζονται συντήρηση για να μπορούν τα πληρώματα τους να ανταποκριθούν στο βαρύ έργο που έχουν. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα κάνουμε με τις γαλλικές φρεγάτες μέσω των οποίων προσπαθούμε να σώσουμε και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Κάτι που φαίνεται δύσκολο…

Την ίδια ώρα διαπιστώνουμε ότι ακόμη και οι χώρες που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν άμεση απειλή εξοπλίζονται με νέες τεχνολογίες ξοδεύοντας περίπου όσα θα ξοδέψουμε κι εμείς για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Ανατέθηκε στην κοινοπραξία Belgium Naval & Robotics, που απαρτίζεται από τη Naval Group και την ECA Robotics, η σύμβαση προμήθειας δώδεκα ναρκοθηρευτικών πλοίων για τα ναυτικά Βελγίου και Ολλανδίας. Εξοπλισμένα με περίπου 100 drones, που απαρτίζουν περίπου δέκα συστήματα drone (toolboxes), έξι πλοία προορίζονται για το Βελγικό Ναυτικό και τα άλλα έξι για το Ολλανδικό Ναυτικό.
Το συμβόλαιο, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σχεδόν σε €2 δισ., έχει διάρκεια 10 ετών. Μετά την ολοκλήρωση της τριετούς φάσης σχεδιασμού, η Belgium Naval & Robotics θα ξεκινήσει τη φάση της παραγωγής των πλοίων και των συστημάτων drone, με την πρώτη παράδοση να αναμένεται εντός του 2024.
Η κοινοπραξία Belgium Naval & Robotics καθώς και οι ομάδες της Naval Group και της ECA Robotics αισθάνονται τιμή για την εμπιστοσύνη των Ναυτικων Βελγίου και Ολλανδίας και αναμένουν αυτή τη νέα συνεργασία με ανυπομονησία.
Μια καινοτόμος λύση για τη ρομποτική ναρκαλιεία
Η Belgium Naval & Robotics, χάρις στην αναγνωρισμένη εξειδίκευση της Naval Group, προσφέρει ένα πολεμικό πλοίο 2.800 τόνων εξειδικευμένο για αποστολές ναρκοπολέμου με στρατιωτικά χαρακτηριστικά (μειωμένο ακουστικό και ηλεκτρομαγνητικό ίχνος, αντοχή κρούσης), άρτια προσαρμοσμένο στην επιχειρησιακή χρήση για την οποία προορίζεται από τα ναυτικά του Βελγίου και της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα, αυτό το πλοίο ενσωματώνει ένα σύστημα εφαρμογής και ανάκτησης για τα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV) τύπου Inspector 125 της ECA. Αυτό το καινοτόμο, στιβαρό και αξιόπιστο σύστημα διασφαλίζει την ασφάλεια των χειριστών και των ελιγμών για την προστασία του πλοίου, του USV και το ωφέλιμο φορτίο του, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας αποστολών.
Τα συστήματα drone που διαθέτουν αυτά τα καινοτόμα πλοία είναι τα τελευταίας γενιάς που ανέπτυξε η ECA Group τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι ενσωματωμένα στο σύστημα C2 MCM Umisoft που συνδέεται με το σύστημα Ι4drones® της Naval Group για τη συγκρότηση του συστήματος ναρκοπολέμου που ενσωματώνεται στο σύστημα μάχης του πλοίου.
Η λύση περιλαμβάνει αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV) Α18-Μ, συστήματα ρυμουλκούμενων σόναρ Τ18-Μ και Συστήματα Ανίχνευσης & Καταστροφής Ναρκών (MIDS) που αποτελούνται από τα τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) τύπου SEASCAN & KSTER-C. Ο χειρισμός όλων αυτών των drone μπορεί να γίνει αυτόνομα από το USV Inspector 125. Το σύστημα drone επίσης περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) και βυθοκόρους.
Το πρόγραμμα διαθέτει και πρόβλεψη για τη μελλοντική προμήθεια συστημάτων drone. Τοποθετημένα σε εμπορευματοκιβώτια και εξοπλισμένα με συστήματα διαχείρισης και επικοινωνίας, τα ναρκοθηρευτικά συστήματα drone μπορούν να αερομεταφερθούν και να τοποθετηθούν κατευθείαν από την ακτή, χωρίς πλοίο.
Ένα τεράστιο πλάνο συνεργασίας με τη βελγική βιομηχανία
Η Belgium Naval & Robotics θα υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της σύμβασης στο Βέλγιο, και συγκεκριμένα την παραγωγή εξοπλισμού για το πλοίο και όλα τα ναυτικά drone. Η συντήρηση του πλοίου θα γίνει στο Zeebrugge σε συνεργασία με την Flanders Ship Repair (FSR). Η συντήρηση των ναυτικών drone επίσης θα γίνει στο Zeebrugge, σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη που ήδη διαθέτει εγκαταστάσεις συντήρησης στη ναυτική του βάση.
Το πλάνο συνεργασίας ήδη περιλαμβάνει 39 Βέλγους συνεργάτες και η κοινοποίηση της σύμβασης θα καταστήσει εφικτή την οριστικοποίηση των τελευταίων φτάνοντας τις 50 περίπου συμφωνίες.
Ως εκ τούτου, η σύμβαση θα δημιουργήσει, κατά μέσο όρο, 350 θέσεις εργασίας ετησίως στις 3 περιφέρειες του Βελγίου.
Σημείο αναφοράς για τις εξαγωγικές αγορές
Με τα ναυτικά του Βελγίου και της Ολλανδίας να αποτελούν σημείο αναφοράς στο πεδίο του ναρκοπολέμου σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η επιλογή της κοινοπραξίας μας αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τις εξαγωγές.
Το τριμερές ναρκοθηρευτικό πρόγραμμα έχει δημιουργήσει πωλήσεις αυτοπροωθούμενων ρομπότ ΡΑΡ σε πληθώρα ναυτικών ενώ έχει προωθήσει την εξαγωγή ναρκοθηρευτικών πλοίων.
Αυτή η νέα επιτυχία στο Βέλγιο θα δημιουργήσει πολλά οφέλη για το εξαγωγικό εμπόριο τα προσεχή χρόνια. Τα drones για αυτούς τους πελάτες θα παράγονται από την ECA Group στο Βέλγιο. Ομοίως, η Naval Group αναμένει σημαντικές επιπρόσθετες πωλήσεις ναρκοθηρευτικών πλοίων στο εγγύς μέλλον.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016