Υποστηριξε το militaire
Άποψη ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
25/09/2019 | 15:23 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Οι “μεγάλες προσδοκίες” και η “χαμένη ευκαιρία” στον ΟΗΕ

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Οι

O Υποναύαρχος ε.α και επικεφαλής της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος, σχολιάζει με ψυχραιμία τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εξηγεί , γιατί είναι αντίθετος με τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Γράφει ο Σ.Φενέκος:

Όπως έχω δηλώσει πολλάκις δημόσια, διαφωνώ με την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν με την ευκαιρία της ΓΣ/ΟΗΕ, δεδομένου ότι:

– αφενός ο αυταρχικός Ερντογάν συνεχίζει προκλητικά τις απειλές του προς πάσα κατεύθυνση και την διεκδικητική του πολιτική έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου,

– αφετέρου εκτιμώ ότι δεν έχει προετοιμαστεί καλά η συνάντηση, όπως έδειξε και η ομιλία Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή, που ήταν μετρίως μέτρια, παρά τα διθυραμβικά σχόλια του φιλοκυβερνητικού τύπου.

ΣΗΜ: Ατυχής η αναφορά του στις αιτίες για την καταστροφή στο Μάτι, αδύναμη η υπόσχεση ότι θα κλείσουμε όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια μέχρι το 2028, εσωστρεφείς οι αναφορές στους αρχαίους Έλληνες-πάλι.
Ακόμη και ο Ευρωπαϊκός στόχος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος μέχρι το 2050 φαντάζει υπερβολικός, εάν δεν πούμε ρεαλιστικά πως θα το επιτύχουμε αυτό.
Η πρόταση για σύνδεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με την πολιτιστική κληρονομιά, ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάρκο Μπόλαρη και καλά έκανε και το υιοθέτησε, αλλά εκφράσθηκε μισή (αν και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ).
Θα έπρεπε να συνδεθεί και με την παράλληλη διεθνή πρωτοβουλία για εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου (τέχνες, ζωγραφική, λογοτεχνία, συνεργασία των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ), για να προβληθεί δυναμικά, με διεισδυτικότητα στις κοινότητες και αξιόπιστα, το μήνυμα για την προστασία και βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Η θέση μου ήταν και είναι ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ΓΣ/ΟΗΕ και την δημοσιότητα που προκύπτει εξ αυτής, για διεθνή καταγραφή των θέσεων μας και να πάμε με επιθετική πολιτική, ανοίγοντας την ατζέντα μας σε όλα τα επίπεδα (να σταματήσουμε την άμυνα και το απολογητικό ύφος). Ταυτόχρονα να προβάλλουμε διεθνώς τις θέσεις μας για το μεταναστευτικό και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.
Εάν δεν έχουμε το σθένος να υψώσουμε τη φωνή μας σε αυτό το επίπεδο, δεν περιμένω να έχουμε το σθένος να αντισταθούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Πόσο μάλλον όταν ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει προκλητικά τις διεκδικήσεις του από το βήμα του ειρηνικού ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι το ΣΑ/ΟΗΕ έχει καταδικάσει με ψηφίσματά την επίθεση και την κατοχή στη Κύπρο, τον εποικισμό και την παράνομη παραμονή των στρατευμάτων κατοχής επί 40 και πλέον χρόνια.
Εξακολουθώ να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός θα ανέβει με σθένος στο βήμα του ΟΗΕ (στις 27 Σεπ) και με αυτοπεποίθηση, χωρίς φτιασίδια και μισόλογα, θα προβάλει τις θέσεις μας για το μεταναστευτικό, για τις παρανομίες και την επικινδυνότητα της Τουρκίας, για την ειρήνη και την ασφάλεια στη περιοχή μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης