Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής και πρώην ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, είχε πει στη συνέντευξή του στο Militaire.gr, ότι αν οι Ευρωπαίοι δεν προχωρήσουν σε μια πολιτική που θα προβλέπει την κατανομή των μεταναστών σ όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα μοιραία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι εξακολουθούν απλά να το συζητούν και τελικά να αποφεύγουν να λύσουν το θέμα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας κάλεσε για το σχηματισμό μιας «συμμαχίας των προθύμων» για την κατανομή μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται στην Μεσόγειο σε ευρωπαϊκές χώρες, σε μια πρωτοβουλία που απέρριψε αμέσως ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Το Σάββατο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RND, κάλεσε για το σχηματισμό μιας νέας συμμαχίας, τονίζοντας ότι τα κράτη που είναι πρόθυμα να υποδεχθούν πρόσφυγες πρέπει να δράσουν έπειτα από τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών με πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες να εμποδίζονται να προσεγγίζουν ιταλικά λιμάνια.
«Μια συμφωνία για επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης στην Μεσόγειο δεν μπορεί πλέον να αποτύχει, λόγω διαφωνιών για την κατανομή των διασωθέντων. Αυτός ο αποκλεισμός πρέπει επιτέλους να τερματιστεί», δήλωσε ο Μάας.
Το Βερολίνο δηλώνει έτοιμο να συνεισφέρει ουσιωδώς και να εγγυηθεί ότι θα δέχεται τακτικά ένα μέρος των διασωθέντων μεταναστών, σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Όλα τα κράτη μέλη του μπλοκ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτό το εθελοντικό μέτρο.
Ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος Κουρτς υιοθέτησε αντίθεση στάση, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξαλείψουν τα κίνητρα για τους μετανάστες να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι, απαιτώντας από αυτούς να επιστρέψουν.
Ο Κουρτς, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του οποίου θεωρείται επικρατέστερο να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Αυστρία, χαρακτήρισε αποτυχημένη την κοινή προσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισήμανε πως όλοι οι μετανάστες που διασώζονται στην Μεσόγειο πρέπει να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους.
«Η κατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη έχει αποτύχει» τόνισε το Σάββατο ο Κουρτς. «Συζητάμε ξανά ιδέες του 2015 που έχουν αποδειχθεί ανεφάρμοστες».
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αναμένεται να συναντηθούν στο Ελσίνκι την Πέμπτη με θέμα συζήτησης των μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι εκ νέου χθες καταδίκασε το έργο διάσωσης που επιτελούν μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι τα «πειρατικά πλοία», οδηγούν στον θάνατο μετανάστες, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, σειρά ερευνών έχουν δείξει ότι οι μκο έχουν ελάχιστη ή μηδαμινή επίδραση στον αριθμό των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο επιχειρώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Παράλληλα η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye – που βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο του Σαλβίνι – ανακοίνωσε ότι θα ξαναξεκινήσει τις αποστολές διάσωσης μεταναστών στην Μεσόγειο στα τέλη Ιουλίου.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016