Αμέσως μετά από τα Φώτα , αρχίζουν τα όργανα…Ελπίζουμε όλοι οι “οργανοπαίκτες” να πάρουν σήμερα τη θεία φώτιση και να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Γιατί πολλές απ΄ αυτές θα ΄χουν αντίκτυπο και στο χώρο της Εθνικής Άμυνας.

Ποιες είναι οι εξελίξεις που αναμένονται;

Πρώτα απ΄ όλα τι θα κάνει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος. Ή μάλλον πότε θα το κάνει, γιατί το τι θα πράξει μόλις έρθει η συμφωνία των Πρεσπών το ΄χει πει. Θα αποχωρήσει από το ΥΠΕΘΑ. Θα είναι μόνο αυτή η πολιτική κίνηση που θα κάνει;

Χθες έγραψε ένα “θερμό” μήνυμα στο twitter με το οποίο έλεγε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα στο θέμα των Σκοπίων και καλούσε σε ανένδοτο, έναντι όσων σπρώχνουν σε καταστάσεις αποστασίας. Μ΄ αυτό το τελευταίο φωτογραφίζει τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο news247 είπε πως οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθούσαν τον πρόεδρο τους σε προσπάθεια πτώσης της κυβέρνησης.

Λίγη ώρα μετά από το μήνυμα στο twitter ανακοινώθηκε η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου .

Η αποχώρηση Καμμένου από το ΥΠΕΘΑ όταν θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών θεωραίται δεδομένη. Ποιος θα τον διαδεχτεί;

Ένα σενάριο το οποίο και ο ίδιος ο Καμμένος υποστηρίζει, είναι να προωθηθεί στη θέση του ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης. Το Μαξίμου το βλέπει θετικά, αν και ακούγονται “ψίθυροι” για επιστροφή του Φώτη Κουβέλη στη θέση του ΥΕΘΑ ή για ανάληψη και της θέσης του ΥΕΘΑ από τον Αλέξη Τσίπρα,με τον Α/ΓΕΕΘΑ να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στον έλεγχο του ΥΠΕΘΑ.

Αν ο Α/ΓΕΕΘΑ αποχωρήσει από τη θέση του, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί. Σενάρια επί σεναρίων υπάρχουν για τους πιθανούς διαδόχους, με επικρατέστερο τον Α/ΓΕΑ Χρήστο Χριστοδούλου.

Αν δεν αποχωρήσει ο Α/ΓΕΕΘΑ, όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι το σχήμα της στρατιωτικής ηγεσίας δεν θα αλλάξει. Οι τρεις Αρχηγοί θα παραμείνουν στη θέση τους.

Έτσι κι αλλιώς πάντως μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, είτε έχουμε πολιτικές εξελίξεις ,είτε όχι θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα δοθεί παράταση στη θητεία των Αρχηγών ΓΕΣ,ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Μπορεί να ακούγονται μπερδεμένα όλα αυτά, αλλά δεν είναι. Αρκεί οι αποφάσεις να ληφθούν με κριτήρια που θα ΄χουν αποκλειστικό στόχο την ενδυνάμωση του χώρου της Εθνικής Άμυνας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016