Οι ελάχιστες ελπίδες που κάποιοι έτρεφαν για θετική κατάληξη στην υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, από την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, φυσικά διαψεύστηκαν. Το τουρκικό καθεστώς έψαχνε μήνες ένα τρόπο για να μας “βάλει στη γωνία του ρινγκ”. Δεν τα κατάφερε στο Αιγαίο, σε ουρανό και θάλασσα, αλλά βρήκε αυτό που έψαχνε στον Έβρο, εξαιτίας της ανεπάρκειας και της αβλεψίας κάποιων. Δεν είναι ώρα για κριτική αλλά κάποιοι θα ΄πρεπε να ΄χουν κάνει προ πολλού την αυτοκριτική τους και αναφερόμαστε σε στρατιωτικούς, γιατί δεν μπορεί να φταίνε πάντα για όλα οι πολιτικοί.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα από εδώ και πέρα για να προκαλέσει τουλάχιστον την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών στην Τουρκία. Η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι κάτι που ήδη γίνεται και θα πρέπει να ενταθεί. Η αξιοποίηση κάθε ευρωπαϊκού θεσμού πρέπει να συνεχιστεί και η πίεση για να ενεργοποιηθεί το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι μόνιμη και έντονη. Αρκούν όλα αυτά; Φοβόμαστε πως όχι.

Ο Ερντογάν όσο κι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να το “στρογγυλέψει” , έθεσε ξανά θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων στρατιωτικών με τους 2 Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Έστω κι αν γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Το τουρκικό καθεστώς αν δεν πιεστεί εμπράκτως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων. Κι απ΄ ότι φαίνεται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν έχουν την διάθεση να πιέσουν τον Ερντογάν με κυρώσεις ούτε καν για τους δικούς τους ομήρους. Πόσο μάλλον για τους δύο Έλληνας.

Δυστυχώς αυτό που είχε πει ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του φαίνεται ότι είναι το πιο πιθανό να συμβεί. Ο Τσίπρας είχε πει πως πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μακρά σε χρόνο δοκιμασία.

Μπλέξαμε άσχημα με απλά λόγια…

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016