Υποστηριξε το militaire
05/11/2022 | 00:02

Η απελευθέρωση του ναζί Μέρτεν ο Καραμανλής και η SIEMENS!

Militaire News

Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου 1959 απελευθερώνεται από τις ελληνικές αρχές ο τελευταίος Ναζί που κρατούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, ο Μέρτεν και απελαύνεται αμέσως στη Δυτική Γερμανία.

Είχε συλληφθεί τυχαία , το 1957, όταν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, για να εντοπίσει όπως λένε έναν εβραϊκό θησαυρό!

Στην Ελλάδα οι ναζί ΔΕΝ πλήρωσαν.Ούτε οι εγχώριοι συνεργάτες τους.Αυτοί οι τελευταίοι επιβραβεύτηκαν κιόλας.Πολλοί πλούτισαν επί κατοχής και δεν είχαν απολύτως ΚΑΜΙΑ συνέπεια στη ζωή τους! Θα είχε ο Μέρτεν;

Τα όσα έχουν γραφτεί για την υπόθεση έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.Άλλα έχουν επιβεβαιωθεί.Άλλα όχι.Στην ιστορία υπάρχει για μία ακόμη φορά…η SIEMENS!

Tο Σεπτέμβριο του 1958 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ ταξίδεψαν στην Δυτική Γερμανία για να εξασφαλίσουν πιστώσεις για έργα υποδομής και βιομηχανικές επενδύσεις καθώς και τη μεσολάβηση του καγκελάριου Αντενάουερ για την επίλυση του Κυπριακού.

Πήραν 200 εκατομμύρια μάρκα με επιτόκιο 6% -ήταν γνώστες του αντικειμένου από τότε οι Γερμανοί-  και την είσοδο εταιρειών στην ελληνική αγορά.Πρώτη και καλύτερη η SIEMENS.

Όταν παίρνεις,δίνεις κιόλας.Και τα ανταλλάγματα που ζητήθηκαν ήταν και η παύση κάθε δίωξης εναντίον των ναζί εγκληματιών.Από τους πρώτους στη λίστα ο Μαξ Μέρτεν! Τον είχαμε συλλάβει το 1957 όταν είχε το θράσος να επιστρέψει στον τόπο των εγκλημάτων του για να ανακαλύψει θησαυρό που προερχόταν από περιουσίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ο Μέρτεν ήταν διοικητής Βορείου Ελλάδας στην Κατοχή.

Τον Ιανουάριο του 1959 η κυβέρνηση Καραμανλή κατέθεσε νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» . Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, βουλευτής των Φιλελευθέρων τότε, κατηγόρησε τον Αβέρωφ ότι υπέκυψε στις πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση, δια του εισηγητή της πλειοψηφίας Β. Παπαρρηγόπουλου, δήλωσε πως ο Μαξ Μέρτεν θα εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο και θα δικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Αυτή η παραχώρηση δεν ικανοποιεί την αντιπολίτευση – κυρίως την ΕΔΑ .

Το νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» ψηφίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία (Ν.Δ.4016/59) κι έτσι όσοι Γερμανοί ναζί κρατούμενοι βρίσκονταν στις ελληνικές φυλακές μπορούσαν  να αποφυλακιστούν και να απελαθούν.

Ο Μαξ Μέρτεν, από τη φυλακή, αποκαλύπτει πως η σύζυγος του υπουργού Εσωτερικών Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, η Δοξούλα Λεοντίδου, ήταν προσωπική του γραμματέας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Κατοχής και την κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη του! Το σκάνδαλο θα λάβει αργότερα ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ο Μέρτεν καταδικαστεί σε 25 χρόνια κατά συγχώνευση και θα “ωφεληθεί” αργότερα με την σκανδαλώδη απέλασή του στη Δυτική Γερμανία.

Το Σεπτέμβριο του 1960, η γερμανική εφημερίδα Ηχώ του Αμβούργου και το περιοδικό Σπίγκελ δημοσιεύουν αφηγήσεις του Μαξ Μέρτεν σύμφωνα με τις οποίες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Δημήτρης Μακρής, η σύζυγός του Δοξούλα Λεοντίδου και ο Γεώργιος Θεμελής, νομάρχης Πέλλας κατά την Κατοχή και υφυπουργός Άμυνας επί κυβέρνησης Καραμανλή, ήταν έμμισθοι πληροφοριοδότες των γερμανικών αρχών κατοχής και λάμβαναν τις αμοιβές από τις κατασχεμένες περιουσίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ο σάλος που ξεσπάει απλώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πολλές αμερικανικές εφημερίδες αφιερώνουν άρθρα στο θέμα φέρνοντας σε δυσχερή θέση το Στέητ Ντηπάρτμεντ που στήριζε ανοιχτά την κυβέρνηση Καραμανλή. Η δυτικογερμανική κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της μετά από έντονα ελληνικά διαβήματα και δεν τόλμησε να λάβει παραπέρα σαφή θέση κρατώντας τις αποστάσεις. Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του ο Μέρτεν στους Έλληνες δημοσιογράφους, τους δείχνει το ενυπόγραφο λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες που του χάρισε η Δοξούλα Λεοντίδου όταν αυτή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δούλευε μαζί του στη γερμανική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη στην Κατοχή.

Οι κατηγορίες κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης