Υποστηριξε το militaire
Άποψη
19/01/2021 | 08:35 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Με “γκολ από τα αποδυτήρια” ξεκινά η Τουρκία τις διερευνητικές με την Ελλάδα

Με

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας ξεκινούν τη Δευτέρα ,με την Άγκυρα να ΄χει πετύχει ήδη ένα στόχο της: οι περιβόητες κυρώσεις που υποτίθεται θα συζητούσαν οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου “σβήστηκαν” ήδη από την ατζέντα! Από που προκύπτει αυτό;

•Το θέμα των πιθανόν κυρώσεων στην Τουρκία, ΔΕΝ υπάρχει καν στην ατζέντα του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ που γίνεται συμπτωματικά στις 25 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που αρχίζουν και οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας.
•Οι χθεσινές απειλητικές κατά της Ελλάδας δηλώσεις -ή θα συζητήσουμε τα πάντα ή θα πάμε σε ένταση- του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσοσλου που έγιναν έχοντας δίπλα του τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χ.Μάας. Ο Γερμανός δεν έβγαλε τσιμουδιά!

Στην Αθήνα η απάντηση της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται απ΄ όσους έχουν αναλάβει την “επικοινωνιακή άμυνα” μέσω τηλεοράσεων παραμένει ίδια: η Τουρκία έχει στριμωχτεί , αναγκάστηκε να επιλέξει τον διάλογο και προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά την Ευρώπη. Είναι σα να μην ακούνε τις δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν και του ΥΠΕΞ του που δεν κρύβουν τι θέλουν να συζητήσουμε: τα πάντα!

Επιπλέον είναι προφανές ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία “στριμωγμένη”, αλλά και οι Ευρωπαίοι που σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλο να συναντήσουν τον Τσαβούσογλου.

Όπως επισημαίνει ο Χρ.Κουτσονάσιος από το ΠΡΑΤΤΩ “η έκθεση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στην Τουρκία ανέρχεται στα 102 δις. δολάρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 71% της συνολικής έκθεσης των ξένων τραπεζών στην Τουρκία. Από αυτά 61,9 δις. δολάρια αντιστοιχούν στην Ισπανία, 23,4 δις. στην Γαλλία, 8,7 δις. στην Γερμανία και 6,7 δις. στην Ιταλία. Αυτά αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Με τόσο μεγάλη τραπεζική έκθεση τους στην Τουρκία είναι ποτέ δυνατόν να πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι η Ε.Ε. θα διακινδύνευε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας θέτοντας την τούρκικη οικονομία σε τροχιά κατάρρευσης και αντίστοιχα και τις δικές της Τράπεζες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας”, διερωτάται ο κ.Κουτσονάσιος.

Σ΄ όλα αυτά ας προσθέσουμε και τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ, οι οποίες στην Αθήνα παρουσιάστηκαν ως …δηλώσεις στήριξης! Ο Λαβρόφ επί της ουσίας μας είπε να πάμε “να τα βρούμε με τους Τούρκους”. Ότι λέει και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δηλαδή…

Με λίγα λόγια η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να σπεύσει ,υπακούοντας στους “φίλους και συμμάχους” , σε συνομιλίες με την Τουρκία, εξελίσσεται σε επιλογή με τεράστιο ρίσκο. Αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι περιθώρια για mea culpa δεν υπάρχουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης