Με κείμενο αμυντικής συμφωνίας που προβλέπει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, βρίσκεται στα Σκόπια ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ,συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επίσημη επίσκεψή του. Το κείμενο αμυντικής συνεργασίας που έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί τοποθετεί την ασφάλεια της γειτονικής χώρας κάτω από τα ελληνικά φτερά. Η ελληνική ΠΑ θα αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Η συμφωνία δεν έχει να κάνει με όσα προβλέπονται για την Αλβανία, όπου η προστασία που παρέχει η Ελλάδα, γίνεται μέσω ΝΑΤΟ και την “μοιραζόμαστε” ανά δεκαπενθήμερο με την Ιταλία. Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι διμερής και η προστασία που θα παρέχει η Ελλάδα θα είναι αποκλειστική.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας προβλέπει την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας σε δικές μας στρατιωτικές σχολές, αλλά και παροχή υποστήριξης.

Σε δεύτερη φάση ,που δεν θ΄αργήσει η Ελλάδα θα παραχωρήσει στη Βόρεια Μακεδονία πλεονάζον αμυντικό υλικό,για το οποίο τα Σκόπια ενδιαφέρονται. Η παραχώρηση αυτού του υλικού θα εμπλέξει ,ελπίζουμε, την ελληνική αμυντική βιομηχανία, εκπρόσωποι της οποίας δεν εκπροσωπούνται στη σημερινή επίσκεψη Τσίπρα. Όχι επειδή δεν το ήθελαν. Κάθε άλλο. Απλά δεν προσκλήθηκαν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016