Μαρί το 2011, Βηρυτός το 2020! Μήπως πρέπει να δούμε και τις δικές μας αποθήκες “βόμβες”;

Στις 11 Ιουλίου 2011 είχαμε την τραγωδία με την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου. Τώρα το δράμα στο Λίβανο, με τις φοβερές εκρήξεις. Μήπως είναι ώρα αν ασχοληθούμε πιο σοβαρά και με τις δικές μας περιπτώσεις που μπορούν να γίνουν “Βηρυτός”;

Χωρίς πανικό θα πρέπει να αποδεχθούν όσοι έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια φύλαξης πυρομαχικών ,ότι υπάρχει η ανάγκη να “επικαιροποιηθούν” -για να το πούμε ευγενικά- τα μέτρα ασφαλείας σε αποθήκες πυρομαχικών όπου φυλάσσονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια παλιά και άκρως επικίνδυνα σε κάποιες περιπτώσεις πυρομαχικά.

Ίσως θα πρέπει άμεσα να γίνουν ξανά έλεγχοι στα Δερβενοχώρια, όπου υπάρχουν αποθήκες των ΕΔ που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΑΣ. Εκεί βρίσκονται πυρομαχικά η φύλαξη των οποίων απαιτεί πολύ υψηλά μέτρα ασφαλείας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να αναβαθμιστούν ή συγκεκριμένα πυρομαχικά υψηλού κινδύνου να μεταφερθούν σε άλλες αποθήκες ή να καταστραφούν αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν και πολλά πυρομαχικά που προέρχονται από κατασχέσεις. Είναι γεγονός ότι από τις αποθήκες στα Δερβενοχώρια έχουν πουληθεί σε ιδιωτική εταιρεία κάποιοι τόνοι πυρομαχικών που δεν ήταν προς χρήση των ΕΔ. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη εκρηκτικά και πυρομαχικά.

Προβληματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση και σε εγκαταστάσεις του Λαυρίου.

Επαναλαμβάνουμε ότι χωρίς πανικό, αλλά όχι και με εφησυχασμό, το θέμα της ασφάλειας αποθήκευσης εκρηκτικών και πυρομαχικών πρέπει να εξεταστεί.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016