Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
14/09/2019 | 12:23 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Λιβύη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τις φρικτές συνθήκες σε κέντρο κράτησης

Λιβύη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τις φρικτές συνθήκες σε κέντρο κράτησης

Περίπου 600 μετανάστες ζουν υπό φρικτές συνθήκες σε κέντρο κράτησης στην εμπόλεμη Λιβύη, τόνισε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητικοί οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).
Ήδη, 22 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι πιθανόν εξαιτίας φυματίωσης, στο κέντρο κράτησης αυτό στη βορειοδυτική πόλη Ζιντάν της βορειοδυτικής Λιβύης, επισήμανε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.
«Η φυματίωση έχει μετατραπεί σε τεράστιο πρόβλημα σε αυτό το κέντρο κράτησης. Οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσης. Η έλλειψη χώρου και οι κακές συνθήκες σημαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και διευκολύνουν την εξάπλωση» της ασθένειας, δήλωσε ο Κρίστοφ Χέι, συντονιστής έργου της MSF στη δυτική Λιβύη.
«Οι αίθουσες δεν εξαερίζονται, τα λουτρά και οι τουαλέτες βρίσκονται σε αξιοθρήνητη κατάσταση, ύδρευση υπάρχει μόνο εν μέρει», συνέχισε.
Τον Ιούνιο η MSF άρχισε να προσφέρει ιατρικές φροντίδες στους έγκλειστους στο κέντρο, το οποίο έχει δημιουργήσει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
«Όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο κέντρο κράτησης στη Ζιντάν έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, διότι απλούστατα δεν έχουν χαρτιά, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χωρίς να έχουν δικαστεί, και χωρίς καμία προοπτική να αφεθούν ελεύθεροι», τόνισε ο Κρίστοφ Χέι.
«Οι περισσότεροι προσπάθησαν να ξεφύγουν κάνοντας τον διάπλου της Μεσογείου. Συνελήφθησαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και κατόπιν διανεμήθηκαν στην τύχη από τα λιμάνια όπου τους αποβίβασε στα κέντρα κράτησης», πρόσθεσε. Ζήτησε να δοθεί τέλος την πρακτική των «αυθαίρετων κρατήσεων» των προσφύγων και των μεταναστών.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Εν μέσω των συγκρούσεων διάφορων ένοπλων ομάδων για εξουσία, που κλιμακώθηκαν φέτος, η χώρα μετατράπηκε σε πλατφόρμα των μεταναστών και των προσφύγων — τα τελευταία χρόνια κυρίως από αφρικανικές χώρες — που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης