Λιβύη: Μετανάστες πολεμούν χωρίς τη θέληση τους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη σύρραξη στη Λιβύη αναγκάζουν μετανάστες να πολεμούν στις τάξεις τους, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Έχουμε μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης και τους δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν εκεί επ’ αόριστον ή να πάνε να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNHCR για την Κεντρική Μεσόγειο, ο Βενσάν Κοσετέλ, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη. Ο Κοσετέλ δεν ήταν σε θέση να πει σε πόσους μετανάστες έγινε η «προσφορά» αυτή.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι προσπάθειες στρατολόγησης είχαν στόχο κυρίως Σουδανούς», ανέφερε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος. «Υποθέτουμε διότι μπορούν να μιλήσουν αραβικά. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τους στρατολογήσουν», συνέχισε. «Αν το αποφασίσουν, τους δίνεται μια στολή, ένα τουφέκι και οδηγούνται αμέσως στο μέτωπο του αστικού ανταρτοπολέμου», πρόσθεσε. Η Ύπατη Αρμοστεία -ένας από τους ελάχιστους διεθνείς οργανισμούς που συνεχίζουν να είναι παρόντες στη Λιβύη – εξασφαλίζει ενίοτε πρόσβαση σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Για λόγους ασφαλείας, έχει μειώσει το προσωπικό της στη λιβυκή επικράτεια.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016