Η υπόθεση της Λέρου ερευνάται μεθοδικά από την Αντιτρομοκρατική και ο κύκλος των υπόπτων έχει σημαντικά περιοριστεί. Παρά το ανεξήγητο άγχος κυβερνητικών πηγών να “κλείσουν” την υπόθεση πριν συμπληρωθεί 24ωρο από την αποκάλυψή της, οι έρευνες των αστυνομικών αρχών χρειάζονται κάποια ακόμη στοιχεία για να συμπληρώσουν το παζλ. Θα το κάνουν…

Το κακό είναι ότι ακόμη κι αν φθάσουμε στην σύλληψη όσων ευθύνονται για την κλοπή των όπλων από τις αποθήκες της Ναυτικής Βάσης Λέρου, η υπόθεση δεν κλείνει. Για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθούν πάση θυσία και τα όπλα που έχουν κλαπεί.

Το είδος του οπλισμού που έχει κλαπεί δεν επιτρέπει εφησυχασμό:

•Το είδος του οπλισμού που έκανε “φτερά” από τις αποθήκες της Λέρου, δεν προορίζεται ούτε για “μπαλωθιές”, για κυνγήγι ή για…ψάρεμα, όπως θέλησαν κάποιοι να “περάσουν” στα ΜΜΕ.

•Τα δύο αντιαρματικά που εκλάπησαν αποτελούν μέρος οπλισμού της “αφρόκρεμας” των μονάδων “ανορδόδοξου πολέμου”.

*Νάρκες. Το ΓΕΝ διέψευσε όχι την κλοπή των ναρκών ,αλλά τον αριθμό που δημοσιεύθηκε. Στο ΓΕΝ υποστηρίζουν ότι έχουν κλαπεί δύο νάρκες, ωστόσο πολύ αξιόπιστες πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο αριθμός “είναι διψήφιος”.

•Αμυντικές χειροβομβίδες.
•Οπλοβομβίδες που η ρίψη τους γίνεται από βομβιβοδόλα, τα οποία μπορούν να βρεθούν και στο “εμπόριο”.

•Υλικά για πολύ ειδικές επιχειρήσεις, όπως φιτίλια που μπορούν να “ανάψουν” ακόμη και σε μεγάλο βάθος μέσα στη θάλασσα.

Η περιγραφή του οπλισμού που έχει περάσει σε άγνωστα χέρια, προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία.

Που έχουν καταλήξει όλα αυτά;

Όποιοι κι αν “έβγαλαν” το επικίνδυνο αυτό οπλοστάσιο από τη Ναυτική Βάση της Λέρου, το έκαναν πιθανότατα για να το πουλήσουν. Το επόμενο ερώτημα είναι ποιοι θα μπορούσε να ΄ναι οι αγοραστές και βέβαια αν τελικά αυτοί είναι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον εξειδικευμένο οπλισμό.

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσε οι “αγοραστές” να προέρχονται από τον χώρο των ποινικών. Μεγάλο το ρίσκο για να εξασφαλίσουν οπλισμό πολύ βαρύτερο και απολύτως εξειδικευμένο, για τις δικές τους “δουλειές”. Ωστόσο είναι ένα σενάριο που μάλλον είναι προτιμότερο από το επόμενο

Η σύνδεση με τα όσα είχαν γίνει στις αποθήκες πυρομαχικών στο Σικούριο, με την 17Ν να παίρνει από εκεί οπλισμό, πέρασαν από το μυαλό όλων, μόλις έγινε γνωστή η κλοπή στη Λέρο. Το σενάριο της “νέας τρομοκρατίας” ποτέ δεν έχει πάψει να απαχολεί τις αρχές και η υπόθεση στη Λέρο τους προβληματίζει. Προφανώς ο ή οι συνεργοί εντός της Ναυτικής Βάσης, δεν μπορεί να γνώριζαν στην περίπτωση που ισχύσει το δεύτερο κακό σενάριο, για ποιους τελικά δούλευαν.

Όπως και να ΄χει για να κλείσει οριστικά ο φάκελος αυτής της περίεργης υπόθεσης, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: να βρεθούν τα κλεμμένα όπλα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016