Υποστηριξε το militaire
Άποψη
29/07/2020 | 05:17 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

ΚΥΠΡΟΣ, Τουρκική Εισβολή 1974 46 χρόνια μετά, το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» δεν πρέπει να ξεχαστεί

ΚΥΠΡΟΣ, Τουρκική Εισβολή 1974  46 χρόνια μετά, το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» δεν πρέπει να ξεχαστεί

Γράφει ο

Αθανάσιος Πάσχου

Υποπτέραρχος ε.α.

Οικονομολόγος-LLM

Άλλη μια μαύρη επέτειος από την τραγωδία της Κύπρου με τον Ελληνισμό να νοιώθει πάλι βαθειά θλίψη και όπως κάθε επέτειος, είναι μια «αποφράς ημέρα» με στενάχωρες ιστορικές μνήμες των γεγονότων της εποχής εκείνης.

Το Χρονικό της Εισβολής, πριν και μετά

Η Κύπρος σήμερα είναι διχοτομημένη γεωγραφικά με το 40% του εδάφους της να είναι υπό στρατιωτική κατοχή, ως αποτέλεσμα Τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της ανήμερα του Προφήτη Ηλία, ξημέρωμα Σαββάτου, 20η Ιουλίου 1974.

Την εισβολή σχεδίαζαν οι Τούρκοι μεθοδικά από το 1960 που η Κύπρος με τη Συνθήκη Λονδίνου-Λωζάννης έγινε ανεξάρτητο κράτος με Εγγυήτριες Δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία Μ.Βρετανία.

Της εισβολής προηγήθηκε το αχρείαστο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που σχεδίασε και εκτέλεσε η χούντα του Ιωαννίδη προς ανατροπή του Εθνάρχη Μακάριου, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στην Τουρκία να επέμβει ως εγγυήτρια δύναμη, με πρόσχημα την προστασία των τουρκοκυπρίων, ενώ αμφιλεγόμενη και ύποπτη θεωρήθηκε η στάση και ανοχή των ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας πριν και μετά την εισβολή.

Ακολούθησε η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα με την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που κλήθηκε εσπευσμένα από το Παρίσι, για να ορκιστεί Πρωθυπουργός στις 04:20΄ πρωινή, 24η Ιουλίου, αναλαμβάνοντας το χειρισμό της πολεμικής σύρραξης στην Κύπρο.

Το 1983 το κατεχόμενο τμήμα αυτοανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», το γνωστό ως «ψευδοκράτος» που έχει αναγνωρισθεί μόνον από την Τουρκία.

Στο Δημοψήφισμα του 2004 που έγινε στην Κύπρο για το «Σχέδιο Ανάν», προς επίλυση του κυπριακού, το  75,8% των Ελληνοκυπρίων απέρριψε το σχέδιο Ανάν, που υπερψήφισαν οι Τουρκοκύπριοι.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από το 2004 πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2008 ανήκει στη ζώνη του ΕΥΡΩ και το 2010 οριοθέτησε ΑΟΖ με το Ισραήλ, προέβη ήδη σε συμφωνίες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που της ανήκουν και συμμετέχει στην κοινοπραξία κρατών του αγωγού EastMed.      

Συνέπειες Τουρκικής Εισβολής και Κατοχής

-200.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες ξεριζωμένοι από τις εστίες τους.

-43.000 Τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραμένουν σήμερα στην Κύπρο.

-160.000 νέοι έποικοι στα κατεχόμενα με ριζική αλλοίωση της δημογραφικής ισορροπίας Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων (90.000 Τουρκοκύπριοι σήμερα από 118.000 το 1974).

-Χιλιάδες φονευθέντες, δολοφονίες αμάχων-παιδιών, βιασμοί γυναικών, 1.600 και πλέον αγνοούμενοι στρατιώτες και πολίτες.

-Καταστροφή-βανδαλισμός-λεηλασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς: 550 εκκλησίες-παρεκκλήσια-μοναστήρια έγιναν τζαμιά, αποθήκες, στάβλοι, αχυρώνες. Εκλάπησαν 60.000 πολιτιστικά αντικείμενα και 20.000 εκκλησιαστικά κειμήλια.    

Σημερινή πραγματικότητα :

Καταιγιστικές και πυκνές οι σημερινές εξελίξεις στα εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικές παρεμβάσεις της Τουρκίας, λόγω και έργω, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου και ευθεία  αμφισβήτηση-διεκδίκηση των θαλασσίων ζωνών.

Απόδειξη το παράνομο Τούρκο-Λυβικό μνημόνιο που τέμνει τις ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Η Τουρκία ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη ερευνών-γεωτρήσεων στην Ελληνική- Κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ. Για το σκοπό αυτό η Τουρκία  αγόρασε πέντε σύγχρονα σκάφη, δύο ερευνητικά, τρία γεωτρύπανα και ήδη πραγματοποιούνται έρευνες σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, αψηφώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Η Τουρκία εφαρμόζει σταθερά και μεθοδικά την πολιτική του Νέο-Αναθεωρητισμού με σκοπό την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης-1923, που καθορίζει τα σημερινά της σύνορα, διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο, έχει ενεργή στρατιωτική παρουσία στη Συρία-Λιβύη-Αλβανία-Β.Μακεδονία-Σομαλία, επιδιώκει να καθιερωθεί de facto ως Περιφερειακή Δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου.

Με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις ο Πρόεδρος Ερντογάν, και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι,  απροκάλυπτα μας απειλούν : ομιλούν  περί γαλάζιας πατρίδας, οσονούπω έναρξης γεωτρήσεων στην Ελληνική-Κυπριακή ΑΟΖ, μαζικής αποστολής μεταναστών στην Ευρώπη, γκρίζων ζωνών, διεκδίκησης 18 Ελληνικών νησιών. Εφαρμόζεται δηλ. το δόγμα του «Στρατηγικού Βάθους της Τουρκίας» όπως αυτό αναλύεται σε ομώνυμο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δικαιολογείται Εφησυχασμός ;

Με τα δεδομένα αυτά η φετινή επέτειος εισβολής στην Κύπρο δεν είναι ημέρα λήθης και εφησυχασμού, αλλά αντικείμενο προβληματισμού, ανάληψης ευθυνών και ετοιμότητας, καθόσον είναι ενδεχόμενο να επαναληφθούν ανάλογες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού.

Είναι απευκταία τυχόν λάθη στην εξωτερική και αμυντική μας πολιτική. Με ενότητα, λαός και πολιτικές παρατάξεις, χωρίς διχαστικές πολιτικές και αποκλεισμούς, επιβάλλεται να εφαρμοστεί μια ενιαία Εθνική Στρατηγική Αποτροπής με σαφήνεια, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η όποια επιβουλή του ανήσυχου και προκλητικού γείτονά και να θεσμοθετηθεί επιτέλους ένα «Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας».

Σημαντικά για την αποτροπή είναι η αξιοποίηση και των κάτωθι πλεονεκτημάτων και παραγόντων ισχύος που διαθέτει η χώρα : H συμμετοχή Ελλάδας-Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΝΕ, οι διμερείς σχέσεις με Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδ.Αραβία, η επιρροή της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ-Αυστραλία-Καναδά, η ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου.

Προϋπόθεση για την Αποτροπή, πέραν της διπλωματικής οδού, είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών και των πολιτικών παρατάξεων προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, που παρά την δεκαετή οικονομική κρίση παραμένουν αξιόλογες με υψηλό ηθικό και εκπαίδευση, όντας ισχυρές και υπολογίσιμες από τους γείτονες μας. Οι ΕΔ είναι αυτές  που αποθαρρύνουν σήμερα και βεβαιότατα θα αποτρέψουν με επιτυχία κάθε επιβουλή σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αν πράξουμε τα αυτονόητα.   

Η επέτειος της  Κυπριακής Τραγωδίας είναι ημέρα μνήμης, σεβασμού και ευλαβικά αποτίουμε τον οφειλόμενο Φόρο Τιμής στους πεσόντες και αγνοούμενους.

Οι μνήμες από τις θηριωδίες των Τούρκων είναι ακόμα νωπές και θα παραμείνουν πάντα ισχυρές για να θυμίζουν την μαύρη εποχή της πάλαι ποτέ Οθωμανικής βαρβαρότητας κατά του Ελληνισμού.   

Η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει στην ψυχή του Ελληνισμού, όπως τραγουδιέται διαχρονικά μέσα από τους στίχους στο ποίημα του Λεωνίδα Μαλένη, (μελοποίηση Μ.Θεοδωράκης 1965) : «…γη της πικραμένης Παναγιάς..τ’ άδικου χαμού..του μύρου, του χαιρετισμού..Κύπρος της αγάπης και του ονείρου…».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης