Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΝ
08/03/2018 | 06:35 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Κρίσεις στο ΠΝ: Τα “συν” και τα “πλην” με τους “πυραύλους που αυτοβούλως εκτοξεύονται”!!

Κρίσεις στο ΠΝ: Τα

Η τρέχουσα επικαιρότητα με τα γεγονότα στον Έβρο, μας ανάγκασε να αφήσουμε ασχολίαστες και σίγουρα  σε δεύτερο πλάνο τις όποιες «αλλαγές» στις Ε.Δ κατά τη διάρκεια των τακτικών κρίσεων 2018.

Οι φετινές κρίσεις σίγουρα θα καταγραφούν στα χρονικά ως οι πιο συμβιβαστικές.
Τηρήθηκαν οι συσχετισμοί, διατηρήθηκαν οι φιλικές σχέσεις και σίγουρα δεν έσπασαν αβγά, που ήταν ο διακαής πόθος πολλών Αξιωματικών για την ανέλιξη στην επετηρίδα.

Αν θέλαμε να γενικότερα σχολιάσουμε τις κρίσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, θα μπορούσε να εστιασθεί η προσοχή μας στην διατήρηση των εξαίρετων Διευθυντών Κλάδων του ΓΕΝ, καθώς έγινε μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσει τον ΠΝ το 2017 από όλες τις απόψεις, με έναν ήδη “τσεκουρεμένο” προϋπολογισμό, αλλά και στην προσπάθεια της ποιοτικής αναβάθμισης του Αρχηγείου Στόλου, της Διοίκησης Φ/Γ και της Θαλάσσιας Επιτήρησης, καθώς και σε μία αποστρατεία και μια προαγωγή, που προκαλεί το “κοινό περί δικαίου αίσθημα”.

Υπαρχηγός Στόλου τοποθετήθηκε ο Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, Διοικητής Φ/Γ ο Αρχιπλοίαρχος Γιάννης Δρυμούσης, ενώ Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου ο Αρχιπλοίαρχος Ι. Πάττας .

Η τοποθέτηση του Υποναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ως Υπαρχηγό Στόλου, προσδίδει πολλά οφέλη αυτή τη στιγμή σε πολλούς και σε πολλά.
Εξ ορισμού μπορεί κάλλιστα να ειπωθεί ότι ο Υποναύαρχος Λυμπέρης είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, με μακρά θαλάσσια υπηρεσία, τόσο ως Κυβερνήτης, όσο και ως Διοικητής Μοίρας Φρεγατών, ΔΕΠΑ και της Διοίκησης Φρεγατών.
Αρχικά καταπραΰνει χωρίς να γιατρεύει τη μερίδα των Αξιωματικών και της κοινής γνώμης, που επιθυμούσε σαρωτικές αλλαγές στο Αρχηγείο Στόλου, ύστερα από μια χρονιά με αρκετά σοβαρά ατυχήματα και προβλήματα σε πλοία του Στόλου.

Μολονότι οι κρίσεις δεν γίνονται για αυτό το λόγο, μία τέτοια κίνηση έχει και αυτούς τους αποδέκτες.
Δίνει αυτό που καθομολογία έλειπε από τα πληρώματα των πλοίων τα τελευταία χρόνια.
Την αίσθηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας  σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, με δεδομένο ότι ο Υπαρχηγός Στόλου είναι ο ναυτικός Διοικητής εν πλω, όλων των Ναυτικών Δυνάμεων.
Προσδίδει ουσιαστικά με το ειδικό βάρος του ονόματος του, αλλά και τη στιβαρή διαδρομή του, τη δύναμη, την ορμή και την αποφασιστικότητα που ενδεχομένως ξεθώριασαν.

Η Διοίκηση Φρεγατών είναι η αιχμή του δόρατος του ΠΝ και η πολυπληθέστερη Διοίκηση από πλευράς προσωπικού. Συνεπώς και με τα περισσότερα προβλήματα προσωπικού και υλικού.
Η τοποθέτηση του Αρχιπλοιάρχου Γιάννη Δρυμούση, πέραν της επιχειρησιακής του επάρκειας, έχοντας υπηρετήσει με επιτυχία ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο των Αρχηγών Δ. Ελευσινιώτη και Κ. Χρηστίδη, αναμένεται να δώσει έναν άλλο αέρα όσον αφορά τον παράγοντα άνθρωπο, στη λειτουργία της μεγαλύτερης και πιο επιχειρησιακής Διοίκησης του Στόλου.

Η σύνθεση αναγνωρισμένης ναυτικής εικόνας πραγματικού χρόνου, αποτελεί ενδεχομένως ένα από τα καθημερινά θέματα προς επίλυση του Αρχηγείου Στόλου.
Πρέπει να σχεδιαστούν περιπολίες πλοίων, να συνδυαστούν οι πληροφορίες των παρατηρητηρίων και να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφία και οι ιδιομορφίες των νησιών.
Η τοποθέτηση του Αρχιπλοιάρχου Πάττα ως Διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου, έρχεται σε μια περίοδο όπου οι γνώσεις του, αλλά και η εμπειρία του, θα είναι πολύ χρήσιμες.
Άλλωστε για τους μη γνώστες της ιστορίας, ο Αρχιπλοίαρχος Πάττας ήταν ο κυβερνήτης του ΠΠ ΑΝΤΩΝΙΟΥ στην κρίση των Ιμίων το 1996, όπου κατέβασαν και πήραν την τούρκικη σημαία από την βραχονησίδα των Ιμίων, που είχαν προβοκατόρικα και παράνομα αναρτήσει τούρκοι δημοσιογράφοι.

 

“Ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα …”

Το σημαντικό στοιχείο των κρίσεων κατά γενική ομολογία είναι ότι, πρέπει να αξιολογούνται οι πράξεις, οι ικανότητες και τα γεγονότα και όχι οι “σχέσεις” του εκάστοτε κρινόμενου με την εκάστοτε ηγεσία, που μπορεί να είναι είτε φιλικές, είτε κομματικές.
Το Militaire κάθε χρόνο, αλλά και το τελευταίο διάστημα, έχει αρθρογραφήσει πάνω σ’ αυτό το σοβαρό για την λειτουργία των Ε.Δ ζήτημα.

Γενεές Ναυτικών Δοκίμων και μετέπειτα Αξιωματικών έχουν γαλουχηθεί και ταυτόχρονα εκπαιδευτεί στη βάση αυτής της φράσης.
Έχοντας αυτό ως αρχή  ζωής και ταυτόχρονα ως αξιακό κώδικα, διαδραμάτισαν ρόλο όχι μόνο στα δρώμενα του ΠΝ αλλά και στην ζωή του τόπου.
Η συγκεκριμένη φράση έχει υιοθετηθεί από πολλούς και για πολλές καταστάσεις.
Σήμερα και με τα απόνερα των φετινών κρίσεων να προσπαθούν να ταρακουνήσουν λίγο την καθημερινότητα, υπέπεσαν δύο θέματα στην αντίληψη μας, τα οποία είναι άξια σχολιασμού.

1. Το militaire.gr έλαβε δεκάδες μηνύματα με καυστικότατα σχόλια, τα οποία όλα κατέκριναν την αποστρατεία από το “ΣΑΓΕ” ενός εξαίρετου Αξιωματικού και Ανθρώπου.
Αυτός είναι ο Γενικός Επιθεωρητής του ΠΝ Υποναύαρχος (Μ) Μ. Δερμεντζούδης, αρχηγός της τάξης των Μηχανικών 1986, με ένα άριστο και βαρύτατο βιογραφικό χωρίς σύγκριση, εξαίρετη εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και ποικίλες τοποθετήσεις σε όλη του την σταδιοδρομία σε νευραλγικά πόστα του ΠΝ και του ΓΕΕΘΑ, όπου αντεπεξήλθε χωρίς πρόβλημα.

Μία ανεξήγητη και άδικη αποστρατεία, αφού στον απλό κόσμο δείχνει ότι για όλα τα προβλήματα/ατυχήματα και “δυσλειτουργίες” του 2017 στο ΠΝ, που αποφάσεις έπαιρναν οι Μάχιμοι “ναύαρχοι” επί το πλείστον, την “πλήρωσε” ένας ΑΡΙΣΤΟΣ Μηχανικός Αξιωματικός και Άνθρωπος!!!!
Εμείς σαν militaire δεν έχουμε παρά να “συγχαρούμε” τον εισηγητή αυτής της αποστρατείας.

2. Πως τεκμαίρεται η απόφαση του ΑΝΣΚ και κατά συνέπεια του Α/ΓΕΝ, να προάγει σε ανώτατο Αξιωματικό κάποιον, που στη θητεία του ως Κυβερνήτης πολεμικού πλοίου, είχε αναπτύξει ένα «ιδιαίτερο» σύστημα εκτόξευσης πυραύλων, με αποτέλεσμα οι πύραυλοι να εκτοξεύονται αυτοβούλως προς άλλο πολεμικό, όντας το πλοίο ελλιμενισμένο στη βάση του;
Ελήφθησαν υπόψη στο ΑΝΣΚ, το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε και οι ποινές που τότε επεβλήθησαν στον εν λόγω αξιωματικό, ή έπαιξαν ρόλο οι συνυπηρετήσεις του και οι “σχέσεις”, που αναφέραμε προηγουμένως;
Διότι σίγουρα, δεν ελήφθη υπόψη το περιεχόμενο του άρθρου 12 του νόμου 2439/96 και σίγουρα το ΑΝΣΚ δεν θέλησε ακόμη μία φορά, να δει την πραγματικότητα κατάματα, μιας και  «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».
Αλήθεια κύριοι του “Ναυαρχείου” ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπεται προς τους Αξιωματικούς όλους των βαθμίδων, καθώς και οι “επιταγές” των δύσκολων καιρών που διανύουμε;

Σίγουρα όχι το δεύτερο μέρος του ρητού που κοσμεί τη ΣΝΔ:

“…και ουδέν επιβάλλει όσο η ευπρέπεια”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης