Υποστηριξε το militaire
Άποψη
14/03/2022 | 06:10 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Κρίσεις 2022: Ευχάριστη έκπληξη από την ΠΑ- Ευάγγελος Πνευματικός

Κρίσεις 2022: Ευχάριστη έκπληξη από την ΠΑ- Ευάγγελος Πνευματικός

Την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες τακτικές και έκτακτες κρίσεις των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Με την ολοκλήρωση των κρίσεων κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες και αποστρατεύτηκαν 107 αξιωματικοί: 73 στον Στρατό Ξηράς, 16 στο Πολεμικό Ναυτικό, 18 στην Πολεμική Αεροπορία και 1 των Κοινών Σωμάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων αποστρατεύτηκαν είναι στα 54 έτη, δηλαδή θα συνταξιοδοτηθούν σε αρκετά πρώιμη ηλικία και οι ένοπλες δυνάμεις θα στερηθούν των υπηρεσιών τους. 

Γράφει ο Ευάγγελος Πνευματικός

Σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική όσοι αποστρατεύτηκαν θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, οι πρώιμες αποστρατείες θα κριθούν παράνομες, οι αξιωματικοί θα επανακριθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και θα αποκατασταθούν βαθμολογικά και μισθολογικά. Δηλαδή σε διάστημα 3-4 χρόνων θα λάβουν όλες τις αποδοχές και βαθμούς σαν να βρισκόταν στην ενεργό υπηρεσία. Οικονομικό όφελος δεν προκύπτει για το κράτος. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται πάνω από 20 χρόνια και είναι αποδεκτή τόσο από την εκτελεστική εξουσία (ΥΠΕΘΑ) όσο και από την δικαστική εξουσία (Διοικητικά δικαστήρια). Το ερώτημα είναι γιατί δεν παρεμβαίνει επί 20 χρόνια η νομοθετική εξουσία και αφήνει να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των παράνομων κρίσεων. Η απάντηση που συνήθως δίνεται είναι ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται για υπηρεσιακούς λόγους και για την εύρυθμη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Με απλά λόγια αυτό είναι το κατεστημένο και τα στεγανά  των κρίσεων δεν παραβιάζονται.

Η έκπληξη ήρθε εφέτος από την ΠΑ και δεν αποστρατεύτηκε κανένας αξιωματικός βαθμού σμηνάρχου. Ουσιαστικά η ηγεσία της ΠΑ αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της. Η προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών, η αναβάθμιση/συντήρηση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση των υφισταμένων αεροσκαφών, απαιτούν το ανάλογο προσωπικό. Τι να τα κάνουμε τα Ραφάλ αν δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει. Άρα ορθώς η ηγεσία της ΠΑ δεν συνταξιοδότησε πρόωρα το προσωπικό της. Στην απέναντι όχθη ο Στρατός Ξηράς αποστράτευσε μεγάλο αριθμό (73 αξιωματικών). Το ερώτημα εδώ είναι εάν έχει καλύψει 100% τις ανάγκες του ο Στρατός και συνταξιοδοτεί αξιωματικούς σε πολύ μικρή ηλικία. Η απάντηση είναι ότι μάλλον ο στρατός δεν έχει καλύψει τις ανάγκες του σε προσωπικό, αλλά ακολουθώντας το κατεστημένο και τα στεγανά δεν επιθυμεί να έρθει η άνοιξη και εξακολουθούν να επικρατούν οι έωλες αντιλήψεις περί ξεκαθαρίσματος της ιεραρχίας. Το ΠΝ κινήθηκε επίσης σε πολύ χαμηλό αριθμό αποστρατειών (9 Αρχιπλοίαρχοι, 7 Πλοίαρχοι).  

Η επιχειρησιακή ανάγκη παραμονής των αξιωματικών στην ενεργή υπηρεσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον μέχρι τα 58) είναι κάτι παραπάνω από αντιληπτό και βεβαιωμένο, αν λάβουμε και τις πρόσφατες κρίσεις (μεταναστευτικό, COVID, φυσικές καταστροφές) όπου απαιτήθηκε η ενεργή εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων. Είναι αντιφατικό (ίσως ανέντιμο) να θέλει το κράτος τους στρατιωτικούς στις διάφορες κρίσεις και μετά να τους αποστρατεύει, στην πλέον ώριμη, παραγωγική και αποτελεσματική ηλικία (λόγω γνώσεων, εμπειριών και αντοχών που διαθέτουν). Είδαμε στο υπουργείο εργασίας να ξεπερνιούνται οι παλαιές αντιλήψεις και να καλούνται συνταξιούχοι να υποστηρίξουν την έκδοση των συντάξεων.

Άρα οι πρόωρες αποστρατείες είναι θέμα αντίληψης και υπέρβασης και όχι θέμα αναγκαιότητας. Οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να καταλάβουν την κατάσταση (συνεχείς κρίσεις) που διαμορφώνεται από το 2019, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και να αλλάξουν ρότα. Επίσης σαφώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 10 δις, οπότε θα χρειαστεί πολύ έμπειρο προσωπικό για την κατάρτιση, παρακολούθηση εκτέλεσης και την εν συνεχεία υποστήριξη των συμβάσεων. Άρα οι επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων θα έπρεπε ήδη να είχαν οδηγήσει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε επαναπροσέγγιση του παρωχημένου συστήματος των πρόωρων αποστρατειών.          

Πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών που περιλαμβάνει άρθρα προς αύξηση των ορίων ηλικίας αποστρατείας των αξιωματικών. Κατ’ αρχήν δημιουργεί προβληματισμό ο χρόνος και ο τρόπος νομοθέτησης του ΥΠΕΘΑ. Ο νόμος ιεραρχίας και προαγωγών των αξιωματικών αποτελεί μία σοβαρή θεσμική παρέμβαση και μόνο το γεγονός ότι δεν εξετάζεται αυτοτελώς από το ΥΠΕΘΑ, αλλά εισέρχεται εμβόλιμα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου δείχνει μία νομική ένδεια και βιασύνη από πλευράς ΥΠΕΘΑ. Οι κρίσεις και η εξέλιξη των αξιωματικών θα ήταν καλύτερα να μην αντιμετωπίζονταν ως fast track διαδικασία, δημιουργώντας δικαίως υπόνοιες σκοπιμοτήτων.

Ανεξάρτητα όμως από τον τρόπο και χρόνο νομοθέτησης το περιεχόμενο του νομοσχεδίου (αύξηση των ορίων ηλικίας) αποτελεί σωστή παρέμβαση για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού. Υπερβαίνονται οι αντιλήψεις περί γερόντων 55άρηδων ή 60άρηδων και εναρμονίζεται πλέον το θεσμικό πλαίσιο με όλους τους σύγχρονους στρατούς. Η τεχνολογία των οπλικών συστημάτων έχει προχωρήσει πολύ πέρα από την ξιφολόγχη και τα όπλα ευθυτενούς τροχιάς. Οπότε μόνο καλό θα φέρει η αύξηση των ορίων ηλικίας. Εκεί που υστερεί το νομοσχέδιο είναι στον μη καθορισμό κατώτατου ορίου ηλικίας αποστρατείας με ευθύνη της υπηρεσίας. Από τη στιγμή που πηγαίνουν μπροστά 3-4 χρόνια τα όρια ηλικίας, ανάλογα θα πρέπει να ανέβει και το κατώτατο έτος  αποστρατείας. Η βαθμολογική εξέλιξη δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο αποστρατείας πριν τη συμπλήρωση 40 ετών πραγματικής υπηρεσίας ή στο 58 έτος, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια παραμονής και επιθυμεί ο αξιωματικός να παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία. Ο ικανότερος προχωρά βαθμολογικά και ο παραμένων (αλλά ικανός) συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Έτσι θα βλέπουμε πολύ περιορισμένο αριθμό αποστρατειών, όσων δεν επιθυμούν να συνεχίσουν ή δεν έχουν τα προσόντα παραμονής. 

Το μήνυμα που έστειλε εφέτος η ΠΑ ότι δεν περισσεύει κανείς σμήναρχος για αποστρατεία, θα πρέπει να ληφθεί και από τα άλλα επιτελεία (κυρίως από τον στρατό), αλλά και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, τον πρωθυπουργό και τα κόμματα της αντιπολίτευσής. Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για μία σοβαρή θεσμική παρέμβαση με διακομματική συναίνεση που μόνο οφέλη θα προσφέρει στις ένοπλες δυνάμεις και στο κράτος.        

  

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης