Η εκτόξευση ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς θα προκαλέσει την αναθέρμανση της κούρσας των εξοπλισμών, δήλωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «μιας κλιμάκωσης των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων».
Η αμερικανική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ανοικτά της Καλιφόρνιας «θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Γκενγκ Σουάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου.
Η εκτόξευση του πυραύλου, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της συνθήκης εξοπλισμών INF την οποία κατήγγειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, «αποδεικνύει πως ο αληθινός σκοπός της αμερικανικής αποχώρησης ήταν (…) να προχωρήσει χωρίς επιφυλάξεις προς την ανάπτυξη πυραύλων και να αγωνιστεί για τη μονομερή στρατιωτική υπεροχή», είπε ο Γκενγκ.
Με όρους πολύ παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν λίγο νωρίτερα από τη Ρωσία, ο Κινέζος εκπρόσωπος εκτίμησε πως η χειρονομία της Ουάσινγκτον θα «αναθερμάνει την κούρσα των εξοπλισμών και θα οδηγήσει σε μια κλιμάκωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων, κάτι που θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016