Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην βραδινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, για την ανεξέλεγκτη όπως εξελίσσεται τουρκική επιθετικότητα ήταν σκληρός στην κριτική του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

“Έχω πει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει θερμό επεισόδιο, όσο παίρνει αυτά που θέλει με πιέσεις… Η Τουρκία λοιπόν, δημιουργεί το τελευταίο διάστημα, τετελεσμένα και σωρεύει πολλά αιτήματα. Δεν μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών να χαμογελούν και να λένε ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα…

Είναι δυνατόν να αφήνουμε τους Τούρκους να πετούν πάνω από μεγάλα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα; Ποιες είναι τελικά οι κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει και πως θα αντιδράσουμε;”

Σε ερώτηση που αποδίδει την τουρκική κλιμάκωση ο κ.Κοτζιάς επεσήμανε ότι “στον κόσμο έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την περιοχή, το Ισραήλ για 1,5 χρόνο δεν είχε κυβέρνηση, η Κίνα δεν δείχνει ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή και η ΕΕ μοιάζει “παράλυτη”…Τα θέματα της γεωπολιτικής επανέρχονται και η Τουρκία αυτά τα θέματα συνηθίζει να τα χειρίζεται. Αντιθέτως οι Ευρωπαίοι, αλλά και εδώ οι δικοί μας νομίζουν ότι βρισκόμαστε ακόμη στη δεκαετία του 90”.

Ο πρώην ΥΠΕΞ όμως επεσήμανε κι έναν ακόμη λόγο για να εξηγήσει την κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία:

“Έχει “οσμιστεί” η Τουρκία , μια υποχωρητικότητα από την πλευρά της Ελλάδας. Κι αυτό έγινε, μετά από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Σεπτέμβριο. Εκεί όπου ο Ερντογάν του είπε ότι θα κατέβει νότια της Κρήτης και δεν του απάντησε: “Δεν θα φθάσεις ποτέ”.

Ο κ.Κοτζιάς είπε ότι είναι λάθος η “αδιαφορία και η αποσύνδεση Ελλάδας-Κύπρου” και αναφερόμενος στη ματαίωση της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, την χαρακτήρισε λάθος.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016