Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Κοτζιάς: Όποιος αμφισβητεί τη Συνθήκη Βουκουρεστίου, αμφισβητεί την ίδια την ελληνική Μακεδονία

Κοτζιάς: Όποιος αμφισβητεί τη Συνθήκη Βουκουρεστίου, αμφισβητεί την ίδια την ελληνική Μακεδονία

Στη διαφορά ανάμεσα στην πολιτιστική μας ταυτότητα και την γεωγραφική ιστορία της Μακεδονίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
«Έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας – που την υπερασπιστήκαμε, την αποδέχτηκαν και τελείωσε αυτός ο αλυτρωτισμός- με τη γεωγραφία» είπε ο κ. Κοτζιάς, ανατρέχοντας στη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, βάσει της οποίας έγινε η διαίρεση σε τέσσερις χώρες με το μεγαλύτερο κομμάτι –«που συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό, εκτός από το Μοναστήρι, με την αρχαία Μακεδονία»- στην Ελλάδα.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ερώτημα: «Εμείς τη συνθήκη του Βουκουρεστίου τη δεχόμαστε ή όχι; Διότι ή θα είμαστε με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες- άρα έχει άδικο Εντογάν- ή έχουμε άλλη υπόθεση». Και συμπλήρωσε: «Το δικό μας όπλο είναι το διεθνές δίκαιο. Τώρα να μη ξεκινήσουμε εμείς εξαιτίας της Βόρειας Μακεδονίας να αμφισβητούμε ότι είμαστε μια χώρα που αποδέχεται το διεθνές δίκαιο. Όποιος αμφισβητεί τα αποτελέσματα του 1913, αμφισβητεί την ίδια τη δημιουργία της ελληνικής Μακεδονίας. Είμαστε με τον διεθνή νόμο ή δεν είμαστε;» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Παραδέχτηκε ότι «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια και ερωτήματα», αλλά επισήμανε ότι «η λύση που φέραμε είναι η καλύτερη», καθώς οι Σκοπιανοί «με τη συμφωνία ομολογούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό», σημειώνοντας ότι «αυτή την κατάκτηση, το ελάχιστο που θα περίμενα, είναι ότι θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν».
«Κάναμε διεθνή συμφωνία που παίρνει υπόψη της τα δικά μας, αλλά και τα δικά τους συμφέροντα για να ζήσουμε ειρηνικά μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Αποκάλυψε δε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι «στην αρχή ήταν μπροστά αυτοί που είχαν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται με μικρή διαφορά αυτοί που συμφωνούν μαζί μας με ποσοστό 47-44%».
Απαντώντας σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι οι κυβερνήσεις αποφασίζουν θέτοντας το ερώτημα: «Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα που εκλέγει μία κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ή δεν είναι και η κυβέρνηση της δε δικαιούται να έχει γνώμη για την εξωτερική της πολιτική;».
Στη συνέχεια ο υπουργός εξωτερικών προέταξε τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς, όπως είπε, «η αστάθεια του μικρού αυτού κράτος των Σκοπίων θα έρθει πάνω μας και επιπλέον αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις που ως δαγκάνα από ανατολή και βορρά θα μας σφίγγουν».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι όποιος έχει μακροπρόθεσμη αντίληψη «αντιλαμβάνεται ότι η χώρα χρειάζεται φίλους στην περιοχή, φίλους οι οποίοι θα εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από εμάς και οι οποίοι δεν θα δίνουν πατήματα για να εκδηλώσουν την επιθετικότητα τρίτες δυνάμεις», αναφέροντας τη διείσδυση της Τουρκίας στη γειτονική μας χώρα. «Σε όποιον αρέσει να μου το πει. Εμένα δε μου αρέσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σοφία Αραβοπούλου-ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης